АКТУАЛЬНО

Саудівська Аравія жертвує ціною на нафту заради ринкової частки

Саудівська Аравія готується переглянути свою стратегію на нафтовому ринку, відмовившись від цільового орієнтиру ціни на нафту в 100 доларів за барель. Як повідомляє Financial Times з посиланням на джерела, Ер-Ріяд планує збільшити видобуток нафти, щоб повернути втрачені частки ринку, навіть якщо це призведе до падіння цін.

Нові плани ОПЕК+

Згідно з публікацією, країни ОПЕК+ готуються до підтвердження плану збільшення видобутку нафти на зустрічі 1 грудня. Це означає, що Саудівська Аравія та її союзники можуть залишити позаду попередню тактику скорочення видобутку, спрямовану на підтримку високих цін. Ціна на нафту марки Brent, що у 2022 році досягала в середньому 99 доларів за барель, вже почала падати на тлі новин про можливу зміну політики Саудівської Аравії.

Ціль – частка ринку

Рішення Саудівської Аравії зумовлене бажанням не поступатися частками ринку іншим країнам. Незважаючи на те, що для збалансування бюджету країні потрібна ціна на нафту близько 100 доларів за барель, Ер-Ріяд вважає, що зможе витримати період нижчих цін завдяки резервам і джерелам фінансування, таким як іноземні резерви та облігації.

Історичні паралелі

Подібні кроки Саудівська Аравія вже робила в минулому. У 2020 році вона вступила в цінову війну з Росією після того, як Москва відмовилася підтримати рішення ОПЕК про скорочення видобутку, а також у 2014 році, коли блокувала заклики ОПЕК скоротити виробництво на тлі падіння цін через бум сланцевої нафти у США.

Після публікації новини ціна на нафту марки Brent впала на 2%, досягнувши 72 доларів за барель.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ