АКТУАЛЬНО

G7 підписали декларацію про вступ України в НАТО

Міністри оборони країн-членів “Групи семи” (G7) під час зустрічі в Неаполі (Італія) заявили про підтримку “незворотного шляху” України до повної євроатлантичної інтеграції, зокрема до членства в НАТО. У спільній декларації було підтверджено підтримку права України на самооборону та відданість довгостроковій безпеці країни.

Ключові моменти декларації

У документі наголошується на важливості скоординованої підтримки України, що надається НАТО, ЄС та на двосторонній і багатосторонній основі. Міністри оборони підтвердили, що надання військової допомоги буде продовжуватись як у короткостроковій, так і в довгостроковій перспективі, щоб забезпечити захист від російської агресії.

G7 також засудила агресивну політику Росії, включаючи гібридну війну, використання ядерної риторики та навмисні атаки на цивільну інфраструктуру:

“Ми вважаємо, що агресія Росії становить загрозу міжнародній безпеці та принципам Статуту ООН”, – йдеться у декларації.

Підтримка України

Міністри підтвердили, що підтримуватимуть Україну “стільки, скільки буде потрібно”. Це включає використання заморожених російських активів на користь України для військової, бюджетної та відбудовної допомоги. G7 визнала, що агресія Росії є загрозою для глобальної безпеки і засудила порушення міжнародного права з боку Москви.

США і союзники готують запрошення України в НАТО

За повідомленням французького видання Le Monde, США, Велика Британія та Франція підтримують ідею запросити Україну до НАТО. Проте Німеччина залишається стриманою щодо цього рішення. Президент України Володимир Зеленський також нещодавно представив у Верховній Раді “план перемоги”, перший пункт якого передбачає запрошення України до Альянсу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ