АКТУАЛЬНО

Кремль проводить масштабні чистки

Кремль посилює чистки в оборонному секторі, виявляючи корупціонерів серед високопосадовців. У зведенні Міноборони Британії, опублікованому в Twitter (X), повідомляється про посилення репресій проти тих, хто не має достатнього політичного захисту.

Нещодавно російські ЗМІ повідомили про арешт Андрія Бєлкова, керівника Військово-будівельної компанії Міноборони РФ, за звинуваченням у корупції, пов’язаній з закупівельною діяльністю. Ця компанія, створена у 2019 році, спочатку отримала похвали від колишнього міністра оборони Сергія Шойгу за ефективність внутрішнього та зовнішнього аудиту. Проте виявилося, що її використовували для збагачення корумповані російські посадовці.

Крім того, 23 липня 2024 року суд у Ростові-на-Дону засудив колишнього директора заводу тактичних ракет «Звезда-Стрела» до тюремного ув’язнення за розкрадання та завищення цін. Корупція в оборонній промисловості Росії є широко поширеною. Аудит, проведений у 2007 році на замовлення тодішнього міністра оборони Сергія Іванова, показав, що 70% бюджетних ресурсів Міністерства оборони використовувалися не за призначенням. Частину цієї корупції допускає Кремль, але з початком війни в Україні репресії проти недостатньо захищених політично посадовців посилилися.

Також нещодавно в Росії затримали колишнього заступника міністра оборони Дмитра Булгакова за корупцію. Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) відзначають, що з квітня 2024 року Кремль продовжує посилювати зусилля щодо усунення високопосадовців Міноборони.

У квітні цього року був заарештований заступник міністра оборони Тимур Іванов за звинуваченням в отриманні хабаря в особливо великому розмірі. Басманний суд Москви відправив Іванова до СІЗО до 23 червня, а також заарештував другого фігуранта справи Сергія Бородіна.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ