АКТУАЛЬНО

Адміністрація Байдена закликає Китай припинити військові навчання біля Тайваню

США висловили “глибоку стурбованість” масштабними військовими навчаннями Китаю в Тайванській протоці та закликали Пекін “діяти стримано”.

“Сполучені Штати глибоко стурбовані спільними військовими навчаннями Народно-визвольної армії в Тайванській протоці та навколо Тайваню. Ми уважно стежимо за діяльністю Китайської Народної Республіки та координуємось із союзниками та партнерами щодо наших спільних проблем”, — заявив у суботу речник Держдепартаменту Метью Міллер.

Адміністрація Байдена “наполегливо закликала” Пекін діяти стримано.

“Використання нормального, рутинного та демократичного переходу як приводу для військових провокацій створює ризик ескалації та розмиває давні норми, які протягом десятиліть підтримували мир і стабільність у Тайванській протоці, що має вирішальне значення для регіональної та глобальної безпеки та процвітання і є питанням міжнародного співробітництва”, – додав Міллер.

Китай розпочав нові військові навчання поблизу Тайваню через кілька днів після прийняття присяги новим лідером Тайваню Вільямом Лаєм.

У четвер та п’ятницю Пекін провів навчання під кодовою назвою Joint Sword 2024A.

Хоча США вважаються головним союзником Тайваню, вони не визнають острів окремою державою від материка. Президент Байден і Білий дім підкреслили свою відданість політиці “Єдиного Китаю”.

“Сполучені Штати залишаються відданими своїй давній політиці єдиного Китаю, керуючись Законом про відносини з Тайванем, Трьома спільними комюніке та Шістьма запевненнями”, — наголосив Міллер у заяві.

Міністерство національної оборони Тайваню раніше цього тижня заявило, що навчання “ставлять під загрозу мир і стабільність”. “Ми не шукаємо конфліктів, але ми не будемо їх уникати. У нас є впевненість у захисті нашої національної безпеки”, – написало міністерство на платформі соціальних мереж X.

У своїй інавгураційній промові Лай закликав Китай припинити погрози і сказав, що Тайвань “є суверенною, незалежною державою, суверенітет якої знаходиться в руках народу”.

“Майбутнє відносин між протокою матиме вирішальний вплив на світ. Це означає, що ми, ті, хто успадкував демократичний Тайвань, є прихильниками миру. Наш уряд дотримуватиметься чотирьох зобов’язань, не піддаватиметься, не провокуватиме і зберігатиме статус-кво”, – додав він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ