АКТУАЛЬНО

Адвокат Роман Сімутін роз’яснює, які покарання готує українська влада для ухильників

“Для мене контури майбутнього закону про мобілізацію частково вже видимі. Зокрема, вважаю, що введуть заборону на виїзд за кордон, обмежать у праві управління і, можливо, приберуть норму про арешт рахунків. Але про це поки дискутують самі депутати”, – заявив адвокат.

За його словами, також у новому проекті закону можуть бути пункти про:
▪️штраф на 51 тисячу гривень, якщо протягом 60 днів ви не уточнили свої облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет або ТЦК, шляхом внесення змін до санкції статті 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення;
▪️можливості затримати військовозобов’язаного на три доби, який порушив законодавство про оборону та мобілізацію, для з’ясування обставин.

“Можливо, штраф не буде таким космічним, як пропонується в законопроєкті, але очевидно, що після спливу 60 днів керівнику ТЦК не потрібно буде доводити отримання вами повістки і думати, чи складати протокол, який на сьогодні є обов’язковим. Для цього доповнюють статтю 258 КУпАП нормою, яка виключає необхідність складання протоколу. Тобто одразу виноситиметься постанова зі штрафом”, – пояснив адвокат.

Симутін додав, що також можуть бути внесені зміни до статті 210-1 кодексу про адмінправопорушення. Згідно з нею, постанову голова ТЦК має право винести навіть через роки, збільшуючи строк притягнення до адмінвідповідальності від двох місяців до трьох років із дня вчинення або виявлення правопорушення.

А ми нагадаємо, що з новим законопроектом про мобілізацію безкарно проігнорувати повістку українцям не вдасться – їм загрожуватиме адміністративна або кримінальна відповідальність залежно від обставин. Так, українець не може безкарно викинути вручену йому повістку в смітник і не йти в ТЦК. У такому разі матеріали направляють до Нацполіції, і ухильник з’являється в базі даних як розшукувана особа. Згідно із законом військовозобов’язаних і резервістів, які вчинили адміністративне правопорушення, має затримати поліція. Правоохоронці мають доставляти таких громадян до військкомату для складання протоколу. Тобто уникнути візиту до ТЦК все одно не вийде.

Ба більше, згідно з новим законопроектом про мобілізацію, співробітники ТЦК, по суті, зможуть “обілетити” всіх військовозобов’язаних українців – повістки приходитимуть у т.зв. електронний кабінет призовника. Причому, електронна повістка вважатиметься врученою, навіть якщо громадянин її не бачив, а реєстрація електронного кабінету призовника буде новим обов’язком громадян.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ