АКТУАЛЬНО

Американський “Центр Стимсона” проаналізував, який вигляд могли б мати мирні домовленості України, Росії та Заходу

Аналіз Центру Стімсона щодо потенційних мирних домовленостей між Україною, Росією та Заходом був проведений двома відомими американськими експертами, Семуелем Чарапом і Джеремі Шапіро. За їхніми словами, вигляд негайних переговорів залишається невизначеним, але вони вважають за необхідне заздалегідь розглядати можливі варіанти для готовності політиків.

Експерти визначають “реалістичний результат” можливих переговорів у трьох етапах:

  1. Перший етап включає припинення вогню, розведення військ і створення контактної групи для моніторингу домовленостей без участі миротворців. Безпосередні бої на лінії фронту також повинні бути припинені.
  2. Другий етап передбачає вирішення ключового питання військової взаємодії України з Заходом, зокрема, щодо членства в НАТО. Експерти розглядають різні моделі, такі як відмова від членства за певними умовами або “часткове” приєднання за зразком Західної Німеччини чи норвезької моделі.
  3. Третій етап передбачає створення нової системи регіонального порядку в Європі та механізму врегулювання конфліктів. Ключовою частиною буде обрана модель безпеки для України, яка визначить характер стосунків у цьому регіоні. Експерти вважають, що консультації з російським урядом та отримання “неявної згоди” від Росії є необхідними для запобігання подальшій війні.

Автори наголошують, що угоди щодо відновлення України, виплати збитків та “часткового пом’якшення західних санкцій” проти Росії можуть бути досягнуті на умові контролю обома сторонами над територіями, які вони фактично контролюють на момент припинення вогню.

Заключний етап передбачає створення нової системи регіонального порядку та врегулювання конфліктів для досягнення міцного миру. Експерти вбачають у цьому ключову роль узгодженої моделі безпеки та розрядки між РФ і НАТО, а також відновлення зв’язків між Заходом і Росією.

“Немає жодного способу повернутися до нормальних відносин із Росією після того, як вона порушила суверенітет і територіальну цілісність України. Але все ще можна уявити собі управління конкуренцією з Росією та напрацювання регіональних домовленостей, які зменшать вірогідність майбутніх конфліктів і сприятимуть регіональній та глобальній стабільності”, – пишуть автори.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ