АКТУАЛЬНО

Байден виступив з промовою у конгресі США

Президент США Джо Байден виступив з останньою перед майбутніми виборами щорічною програмною промовою у конгресі США.

Початок промови він присвятив російському лідеру Путіну та розв’язаній ним війні в Україні. Також у своєму виступі він критикував Дональда Трампа, а саме його слова про НАТО та союзників США.

“Мій попередник, колишній президент-республіканець, каже Путіну, що той може робити, що йому заманеться. Я вважаю, це обурливо, це небезпечно і це неприйнятно!” – заявив Байден.

Байден використав термін “мій попередник” щодо Трампа 13 разів у промові, яка тривала понад годину.

Він звинуватив його у “схилянні” перед Росією та розкритикував через протести у Капітолії.

війна

АВТОР ФОТО,ГЕНШТАБ ЗСУ Підпис до фото, Міжнародна підтримка України серйозно ослабла. Постачання зброї Києву є предметом гарячих дискусій у партійно-політичних колах Сполучених Штатів

Дональд Трамп, потенційний суперник Байдена на виборах президента США, що відбудуться наприкінці цього року, зробив різке висловлювання щодо НАТО.

На одній із зустрічей зі своїми прихильниками Трамп розповів про розмову з лідером однієї з європейських країн НАТО, яка нібито відбулася за часів його президентства. У цій розмові Трамп ймовірно заявив, що Америка не допомагатиме цій країні, якщо на неї нападе Росія, оскільки ця країна не виконує прийнятий у НАТО норматив військових витрат у 2% ВВП.

Байден відразу після цієї промови Трампа назвав її “безмозкою та безвідповідальною”.

“Ми маємо зупинити Путіна! — заявив Байден у промові перед конгресом США. — Якщо Сполучені Штати залишать Україну, Україна опиниться в небезпеці, Європа опиниться в небезпеці, світ опиниться в небезпеці”.

“Я хочу сказати президенту Путіну одну просту річ: ми не залишимо союзників. Ми не схилимося. Я не схилюся!” – продовжив Байден.

Байден порівняв цей момент із 1941 роком, коли США стояли на порозі вступу у Другу світову війну, і неодноразово нагадував американцям, що “історія спостерігає”, як нація відреагує на кризи, що розгортаються у всьому світі.

У своєму виступі Байден запевнив, що все, що просить Україна – це зброя, а не солдати: “Але Україна може зупинити Путіна, якщо ми підтримаємо Україну та надамо зброю, необхідну для її захисту. Це все, що просить Україна. Вони не просять американських солдатів”

За його словами, американських солдатів в Україні немає і він сповнений рішучості, щоб так і залишилось.

Словам про необхідність підтримувати Україну стоячи аплодували не лише конгресмени та сенатори від Демократичної партії, а й деякі республіканці.

Однопартійці Байдена аплодували стоячи практично кожній його репліці під час промови.

“Він віддав Путіну Україну”

Трамп

АВТОР ФОТО,GETTY Дональд Трамп відреагував на слова Байдена у конгресі у своєму звичайному стилі.

“Він не став проти Путіна, він віддав Путіну Україну!” — написав Трамп у своїй соцмережі Truth Social, не пояснюючи, що саме він має на увазі.

Далі в серії постів Трамп, не вдаючись до подробиць, заявив, що Байден бреше за всіма основними пунктами програми, а також звинуватив президента США в тому, що він не хоче розв’язувати проблему південного кордону і хоче, щоб у США було багато мігрантів.

Трамп давно критикує НАТО, оскільки він вважає надмірним фінансовим тягарем для США гарантувати захист 30 інших країн. Він також постійно нарікає на суму грошей, які США надсилають Україні, а його прибічники в Конгресі США серед республіканців блокують виділення Києву нового пакету допомоги.

Згідно з грудневими даними Білого дому, США надали Україні більше фінансової підтримки, ніж будь-яка інша країна – на загальну суму понад 44 мільярди доларів США з моменту вторгнення 2022 року.

Однак республіканці в Конгресі заблокували нове фінансування, вимагають жорстких заходів для обмеження міграції в США на південному кордоні країни.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ