АКТУАЛЬНО

“Без ярликів” просуває брехню, яка забезпечить обрання Трампа

Реванш між президентами Джо Байденом і Дональдом Трампом майже вирішений, настав час поставити крапку в цьому фарсі: Уявлення про те, що кандидат від третьої партії може виграти президентські вибори у 2024 році.

Ідея про те, що “квиток єдності” за участю республіканця і демократа може якимось чином створити номінанта з “чітким шляхом до перемоги”, гірша за політичну фікцію. Група “Без ярликів”, що стоїть за нею, просуває небезпечну брехню, яка просто поверне Трампа в Білий дім.
Чому я можу бути таким впевненим? Погляньте на результати виборів за останні півстоліття. У сучасній президентській історії США треті партії вигравали не так вже й багато. У 1968 році Джордж Воллес отримав 46 голосів виборців, проводячи регіонально-орієнтовану (і расистську) кампанію. Відтоді вони не виграли нічого – жодного штату. Ні Гері Джонсон, ні Джилл Стайн у 2016 році, ні Ральф Нейдер у 2000 році. Жоден з них не подолав 5% голосів.

Є ще Росс Перо, якого “Без ярликів” прагне наслідувати за його апеляцію до “широкої середини електорату”. Незважаючи на необмежену кількість грошей і протистояння з непопулярним президентом Джорджем Бушем-молодшим і майже невідомим Біллом Клінтоном, Перо не зміг виграти жодного штату. Чи може No Labels перекрутити дані і стверджувати, що Перо міг би перемогти, якби діяв по-іншому? Звичайно! Але це все одно, що сказати, що я міг би бути квотербеком Денвер Бронкос – технічно це правда, але годі!

Існує причина цієї відсутності успіху: Наша політична система не пристосована для підтримки третіх партій на президентському рівні.

Найбільшим бар’єром є Колегія виборців. Штати використовують систему “переможець отримує все” для розподілу голосів на виборах, саме тому Перо отримав майже 20% голосів виборців, але отримав великий жирний нуль від Колегії виборців. Це призводить до двох практичних наслідків: По-перше, партії зацікавлені у створенні якомога більших коаліцій, що природним чином призводить до двопартійної системи. По-друге, багато виборців не хочуть “витрачати” свій голос на кандидата, який не має шансів на перемогу, тому вони за замовчуванням віддають свої голоси основним партіям. Обидва ефекти ускладнюють конкуренцію для третіх партій.

Питання про те, чи готові американці голосувати за третю партію, постає кожного президентського циклу. Подумайте ось про що: За два місяці до виборів 2016 року Гері Джонсон мав 10 відсотків голосів. У червні 1992 року Перо лідирував серед усіх кандидатів з 39%. Ці опитування були міражами – жоден з них не набрав і близько такої кількості голосів. Треті партії часто отримують хороші результати опитувань під час кампанії, але ця підтримка зникає в день виборів.
Це вказує на велику істину: американці вважають, що третя партія потрібна, навіть якщо вони не будуть за неї голосувати. Виборці хочуть висловити невдоволення своєю партією. Звичайно, майже половина електорату вважає, що третя партія необхідна, але “Без ярликів” помилково припускає, що це означає, що ці виборці дійсно проголосують за неї. Після того, як американці добре ознайомляться з альтернативами, такими як Перо чи Джонсон, вони в кінцевому підсумку залишаються з основними партіями.

Хоча кандидат від третьої партії не може перемогти, “Без ярликів” все одно може переграти вибори на користь Трампа, і для цього не знадобиться так багато голосів. Розглянемо три ключові штати: Мічиган, Пенсильванія та Вісконсин.

У 2016 році перевага Трампа в цих штатах становила менше 50 000 голосів, а треті партії набрали значно більше голосів у кожному з них. Чи змінили вони результати виборів на користь Трампа? Цілком можливо. У 2020 році, без участі третіх партій, Байден випередив Трампа в Мічигані на 154 188 голосів, Пенсильванії – на 80 555 голосів і Вісконсині – на 20 682 голоси. Усі ці показники менші, ніж ті, що отримали треті партії у 2016 році. Ці штати “блакитної стіни” знову будуть близькими у 2024 році, і якщо треті партії покажуть такі ж результати у 2024 році, як і у 2016 році, вони не дадуть Байдену можливості переобратися на другий термін.

Вже одне це повинно змусити будь-яку відповідальну людину замислитися. Кандидат без ярликів у цих штатах може легко віддати перемогу Трампу. Але, можливо, це і є їхня мета. Якими б не були їхні початкові наміри, люди, які стоять за “Без ярликів”, включаючи Харлана Кроу, мегадонора Республіканської партії, який подарував подорожі та розкішні канікули судді Верховного суду Кларенсу Томасу, використовують темні гроші для цієї безглуздості. Група працює над тим, щоб зібрати 70 мільйонів доларів і вже отримала право брати участь у голосуванні в 12 штатах, включаючи штати, які можуть мати вирішальне значення для результату виборів, такі як Арізона, Невада і Північна Кароліна.

Існують серйозні питання щодо того, як обиратимуть членів групи (ймовірно, за зачиненими дверима) і чи законно діяти як політична партія без реєстрації як такої. Не кажучи вже про те, що її власні засновники та співробітники перебувають у “відкритому бунті” через поточні прагнення групи.

Хоча я не є прихильником опитувань, проведених більше року тому (серйозно), The Wall Street Journal провів аналіз, який показав, що треті партії з більшою ймовірністю відтягнуть голоси у Байдена. У звіті вказується на опитування NBC, згідно з яким Байден і Трамп йдуть голова в голову, але якщо додати кандидата від третьої партії, то Трамп випереджає його на 3%. (Звичайно, ця математика може змінитися, якщо Ліз Чейні або Рузвельт-молодший візьмуть участь у виборах). Нові опитування молодих виборців демонструють схожу динаміку, зменшуючи лідерство Байдена з появою третіх партій.

Історичні дані свідчать про те ж саме. Спираючись на дані екзит-полів (дуже недосконалий показник), No Labels вважає, що Перо в 1992 році, можливо, однаковою мірою перекачував голоси від обох партій. Однак дослідження Американського журналу політичних наук дійшло висновку, що Перо збільшив явку виборців на 3% і зменшив відрив Клінтона від перемоги на 7%.

Якщо ми подивимося, хто допоміг Байдену перемогти минулого разу, то це той тип виборців, які можуть змінити партію: Виборці, які обрали третю партію у 2016 році, проголосували за Байдена на 29%. Ці виборці можуть стати вирішальними для Байдена у 2024 році.

З усіх даних, які я бачу, практичний ефект від участі “Без ярликів” у кампанії третьої партії полягає в тому, що Трамп виграє. І будь-який аргумент про те, що третя партія може перемогти наступного року, є фальшивою обіцянкою, ілюзією і брехнею, яку поширюють люди з прихованими мотивами.

Перспектива Трампа знову стати президентом повинна відштовхувати будь-яку порядну людину, яка вірить у свободу і побудову більш досконалого союзу. Люди з “Без ярликів” знають про це краще. Настав час припинити брехню, повірити даним і бути чесними з американським народом. Будь-який добре профінансований кандидат від третьої сторони стане катастрофою для нашої республіки – і ризикує поставити нас на прямий шлях до диктатури.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ