АКТУАЛЬНО

Блок крайніх правих партій має намір домогтися гарних результатів на виборах до Європейського парламенту

Цього літа Україна зіткнеться з новою екзистенціальною загрозою – не з боку Росії, а з боку Європи. Невеликий, але “дуже гучний” блок крайніх правих партій марширує континентом і має намір домогтися гарних результатів на червневих виборах до Європейського парламенту, пише The Telegraph.

Праві показали рекордні результати в Португалії та Нідерландах, а також уже перебувають в урядах Угорщини, Фінляндії та Італії. Вони готові перемогти на майбутніх парламентських виборах в Австрії та Бельгії або виграти європейські вибори у Франції та Польщі. І багато хто з них вважає, що Європа більше не повинна постачати Україні зброю і допомогу. А деякі навіть хочуть, щоб Європа зняла санкції з Росії і підштовхнула Україну до мирних переговорів, сказано в статті.

Самі по собі такі партії, як німецька “Альтернатива для Німеччини” (АдН), угорська “Фідес” і австрійська Партія свободи, не мають великої геополітичної ваги, але разом вони можуть накладати вето на зовнішньополітичні рішення ЄС. Деякі експерти припускають, що вони могли б сформувати третій за величиною блок партій у Брюсселі та Страсбурзі, двох місцях засідань Європарламенту.

ЄС загалом випередив США за обсягом допомоги, хоча було виділено лише 77 млрд євро зі 144 млрд обіцяних, і більша частина цієї допомоги є фінансовою, а не військовою.

Угорський прем’єр Орбан після нещодавньої вечері з Трампом у його резиденції в Мар-а-Лаго заявив, що той не надішле в Україну “жодної копійки більше”, якщо він стане президентом. І зараз Орбан надихає інших європейських лідерів зайняти аналогічну позицію.

Наприклад, Герберт Кікл, лідер вкрай правої Партії свободи Австрії, називає Угорщину своєю рольовою “моделлю”. Якщо він стане канцлером після виборів в Австрії цієї осені, то, напевно, накладе вето на фінансування ЄС для України і на будь-які кроки, спрямовані на вступ Києва до ЄС, а також на санкції проти Росії.

При цьому Кікл лідирує в опитуваннях із 2022 року.

Опитування пророкують, що партії євроскептиків переможуть на виборах до Європарламенту в дев’яти країнах – членах ЄС: Австрії, Бельгії, Чехії, Франції, Угорщині, Італії, Нідерландах, Польщі та Словаччині. Очікується, що вони посядуть друге або третє місця ще в дев’яти країнах: Болгарії, Естонії, Фінляндії, Німеччині, Латвії, Португалії, Румунії, Іспанії та Швеції.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ