АКТУАЛЬНО

Блокування кордону: Польські перевізники вимагають скасування транспортного безвізу з Україною

Польські перевізники продовжують блокувати три пункти пропуску на кордоні України з ЄС уже другу добу. Головною вимогою поляків, які протестують, стало скасування транспортного безвізу між Україною та ЄС, і повернення системи дозвільних документів для вантажних перевезень. Це викликало занепокоєння української влади, яка стверджує, що не збирається повертатися до колишньої системи і вважає вимоги польських перевізників необґрунтованими. Про це заявив голова Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафа Найєм.

Угоду про лібералізацію вантажних перевезень між Україною та ЄС було ратифіковано та погоджено всіма країнами-членами ЄС та України. Вона дала змогу розвивати торговельні відносини між Україною та Європейським Союзом, зробивши ЄС головним партнером України у зовнішній торгівлі. Однак до запровадження цієї угоди 2022 року польська сторона часто обмежувала кількість дозволів на перевезення українських вантажів, що створювало перешкоди для міжнародної торгівлі.

У відповідь на вимоги польських перевізників, Україна наголошує на важливості збереження транспортного безвізу і відмовляється від повернення системи дозвільних документів. На думку української влади, ця угода про лібералізацію вантажних перевезень має ключове значення для розвитку торговельних відносин між Україною та ЄС.

Однак положення зачіпає не тільки питання перевезень, а й проблеми в рамках зони вільної торгівлі між Україною та ЄС. Польща в порушення угоди встановлювала обмеження на транзит українських товарів, що могло завдати шкоди українській економіці. Українська сторона звернулася до Європейської комісії з проханням розпочати консультації щодо усунення цих проблем.

Таким чином, ситуація спричинила запеклу суперечку між Україною і Польщею, і її вирішення може потребувати зусиль з обох сторін. Українська влада наполягає на збереженні транспортного безвізу і дотриманні угод про вільну торгівлю, однак польські перевізники не відмовляються від своїх вимог. Таким чином, ситуація продовжує залишатися невирішеною, і подальші дії обох сторін можуть вплинути на торговельні та транспортні відносини між Україною та ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ