АКТУАЛЬНО

Bloomberg: Залежна від газу Європа змінює один енергетичний ризик на інший

Європа майже позбулася залежності від Кремля менш ніж за два роки.

Його краща заміна – газ зі США – широко розглядається як політично прийнятна альтернатива, яку з меншою ймовірністю буде перекрито, ніж трубопроводи з Сибіру.

Але з кожним днем цей варіант також стає все більш ризикованим.

У п’ятницю Білий дім оголосив про суперечливе рішення призупинити видачу нових дозволів на експорт скрапленого природного газу (СПГ) на тлі негативної реакції з боку виборців, налаштованих проти зміни клімату.

Пауза, яка не торкнеться тих заводів, які вже будують або експлуатують, загрожує затримати або навіть зірвати деякі масштабні проєкти, які, як очікується, з’являться на ринку до кінця десятиліття і далі.

Ще до того, як заморожування дозволів вразило покупців по всьому світу, швидко зростаюча залежність Європи від американського СПГ могла б змусити Брюссель задуматися.

За дуже короткий період США отримали значну частку поставок газу в Європу, затьмаривши всі поставки газу з Росії, що залишилися.

Сьогодні поставки СПГ з Америки, що швидко розвиваються, становлять близько половини імпорту СПГ в регіоні, і очікується, що ця частка буде і далі зростати.

Рішення Європи замінити російський газ на американський СПГ замість більш жорсткого переходу на поновлювані джерела енергії означає, що її енергетична безпека, як і раніше, залежить від чинників, які перебувають далеко поза її контролем, як-от сезон ураганів в Атлантиці або політичні ігри у Вашингтоні, округ Колумбія.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ