АКТУАЛЬНО

Будинок-музей Михайла Булгакова може втратити статус національної культурної спадщини

У Києві можуть виключити будинок-музей видатного письменника Михайла Булгакова із Державного реєстру нерухомої культурної спадщини національного значення. Про це стало відомо з інтерв’ю виконувача обов’язків Міністра культури та інформаційної політики Ростислава Карандєєва в етері телемарафону “Єдині новини”.

Виконуючий обов’язки міністра зазначив, що будинок Булгакова, хоч і був занесений до реєстру як місце проживання письменника, може бути виключений із національного реєстру та перенесений до реєстру об’єктів місцевого значення як приклад історичної архітектури Києва кінця XIX століття.

“Ми будемо розглядати виключення цього об’єкту з реєстру національних пам’яток з можливим його перенесенням до реєстру місцевого,” – зазначив Карандєєв.

Зазначається, що Кабінет міністрів вже прийняв рішення про зміну статусу 13 національних пам’яток, а стосовно ще 14 об’єктів, включаючи Музей Булгакова, експерти розглядають питання про зміну їхнього статусу чи виключення з реєстру.

Варто відзначити, що рішення про виключення будинку-музею Булгакова із національного реєстру викликає обурення та піднімає питання про збереження культурної спадщини письменника. Карандєєв додає, що це може стати частиною більшої стратегії боротьби з імперським і радянським минулим, а закон про засудження цих режимів підпадає під вплив 27 об’єктів національного значення. Зокрема, вилучення з реєстру має стосуватися об’єктів, які використовувалися ідеологічно ворожою пропагандою.

Пам’ятки, які втратять статус національної спадщини, можуть бути переорієнтовані та використані в іншому форматі відповідно до рішень місцевих влад та органів охорони культурної спадщини.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ