АКТУАЛЬНО

Частина Нової Каледонії вийшла з-під контролю влади Франції

Кілька районів Нової Каледонії, території, що належить Франції, вийшли з-під контролю місцевої влади, що призвело до відправлення військових сил з Парижа на острів. Про це повідомив верховний комісар Нової Каледонії в Тихому океані, Луї Ле Фран.

“Ми приймаємо додаткові сили… для забезпечення контролю над районами, які втратили наш контроль в останні дні і де безпека більше не гарантована”, – заявив Ле Фран. Кількість поліцейських на острові збільшиться з 1700 до 2700 до вечора 17 травня.

Протести в Новій Каледонії розпочалися 13 травня відповідно до пропозиції французьких депутатів внести зміни до конституції, які розширили б право голосу на місцевих виборах на всіх, хто прожив у Новій Каледонії протягом більш як десяти років. Противники змін вважають, що це може ще більше виключити корінне населення – канаків, що складають близько 40% населення Нової Каледонії, – і призвести до підтримки профранцузьких політичних сил.

Протести в Новій Каледонії перетворилися на насильствені заворушення та зіткнення між прихильниками незалежності та лоялістами. Було спустошено та спалено магазини, склади, автозаправки та офіси компаній. П’ятеро людей загинули – троє канаків та двоє поліцейських.

Поліція затримала близько 200 осіб. Влада ввела надзвичайний стан і заблокувала TikTok в Новій Каледонії до 27 травня.

Французька влада називає протестувальників “бунтівниками”, які “приховано виступають за незалежність, але займаються грабежами, вбивствами та насильством”.

Група координації полевих дій, яка організувала протест проти конституційної реформи, звинуватила у насильстві французький уряд, вважаючи його відповідальним за “людські жертви, жорстокості та економічні збитки”.

Національна рада вождів корінних народів канаків також відкинула причетність руху за незалежність до насильства, засудивши “усі акти вандалізму та насильства з використанням зброї”.

Французький уряд звинувачує у розпалюванні заворушень у Новій Каледонії Азербайджан, прапори якого були помічені на протестах. Азербайджан відкидає звинувачення в підтримці протестів та руху за незалежність.

Співпраця між Францією та Азербайджаном погіршилася після війни 2020 року та повернення Нагірного Карабаху під контроль Баку у вересні 2023 року. У липні 2023 року Азербайджан запросив прихильників незалежності кількох заморських територій Франції на конференцію до Баку. Згідно з результатами зустрічі, було створено Бакинську ініціативну групу проти “французького колоніалізму”. Група публічно підтримала “канакських друзів та їхню справедливу боротьбу”.

Нова Каледонія стала французькою колонією у 1853 році та здобула статус заморської території Франції у 1946 році. Згідно з угодою 1998 року, Новій Каледонії було надано більшу автономію та право на проведення трьох референдумів про незалежність. Референдуми відбулися у 2018, 2020 та 2021 роках. Перші два з невеликою перевагою виграли противники незалежності. Третій референдум, на якому збереження нинішнього статусу території підтримали 97% учасників, канаки бойкотували через пандемію COVID-19.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ