АКТУАЛЬНО

Дагестан. Чому там стався антиєврейський бунт і може бути найбільша непокора Москві

Антисемітські протести в Дагестані стали ще одним доказом напруженої ситуації в цьому регіоні останніми роками. Дагестан давно був і зараз залишається одним із найбільш нестабільних регіонів Росії. Бунт в аеропорту Махачкали 29 жовтня, коли розлючені люди намагалися не випускати пасажирів з літака, що прилетів з Ізраїлю, це далеко не єдиний приклад збурень і радикалізму в тому регіоні.

Саме такі події давали підстави деяким експертам називати Дагестан одним із найімовірніших місць РФ, де антивладні настрої можуть бути найсильнішими. Антиєврейський бунт Ще в суботу ввечері жителі Дагестанського Хасавюрта зібралися біля готелю “Фламінго” через чутки, що в ньому поселили “біженців з Ізраїлю”. Вони кидали у вікна каміння і врешті домоглися оглянути готель, щоб переконатися, що там немає євреїв.

Увечері 29 жовтня натовп прорвався в будівлю аеропорту Махачкали і на льотне поле, щоб не допустити прибуття літаком “біженців з Ізраїлю”. Інформація про те, що їх нібито збираються поселити в Дагестані, поширювалася в місцевих телеграм-каналах напередодні і викликала обурення мусульман. Дехто з протестувальників дістався до аеропорту з палестинськими прапорами та антиізраїльськими плакатами.

У пошуках “євреїв” мітингувальники почали перевіряти документи людей, які виходили з аеропорту. Роботу аеропорту паралізували, літаки, що приземлилися, перенаправили на інші аеродроми. Звільнити аеропорт від протестувальників правоохоронці змогли через кілька годин. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею про масові заворушення і назвав події “погромами”, учасники яких “чинили збройний опір правоохоронцям”. Силовики затримали 60 осіб, а глава республіки Сергій Меліков звинуватив у заворушеннях “зрадників” і “бандерівців”. Він заявив, що “нікому не буде прощення”.

Він також сказав про український слід у цих подіях, бо нібито канал “Утро Дагестану”, у якому з’являлася інформація про появу біженців-ізраїльтян у республіці, адмініструється з України. Меліков запропонував заколотникам “змити ганьбу”, вирушивши воювати проти України.

Володимир Путін узагалі звинуватив в організації погромів України та західні спецслужби. МЗС України назвало це перекладанням відповідальності з хворої голови на здорову. Володимир Зеленський заявив, що вдруге за цей рік у Росії втрачається контроль за подіями. “То заколотники йдуть на Москву, і ніхто їх не зупинить, то випаровується вертикаль влади в Дагестані, і відбувається справжній погром”, – заявив Зеленський.

Протести проти мобілізації

Однак участь у війні – це ще одна тема, що викликала радикальні настрої в Дагестані. Саме в цій республіці протести проти мобілізації торік були найпомітнішими в Росії. У вересні 2022-го місцеві жителі перекривали дороги, виходили на маніфестації в Махачкалі, скандуючи “Це не наша війна”, “Наші діти – не добриво”, “Ні війні!”.

За даними російської служби ВВС, на той час Дагестан був на першому місці за кількістю загиблих у війні – понад 300 осіб. Станом на жовтень 2023 року, загинули щонайменше 712 вихідців із Дагестану. Республіка – серед “лідерів” регіонів, що мають більше смертей військових (на першому місці – Краснодарський край). Не залишився непоміченим у соцмережах і випадок в одній зі шкіл Дагестану, що стався за кілька місяців до згаданих торішніх протестів. У мережі поширювалося відео, на якому під час останнього дзвоника в школі міста Ізбербаш школярка в мікрофон сказала: “Ні війні! Свободу Україні! Путін – чорт!”

Через деякий час дівчина та її мати записали відео з вибаченнями.

Чому бунт у Махачкалі став можливим

Експерти, з якими спілкувалася BBC, сходяться на думці, що в останніх подій у Дагестані є кілька причин.

“У російському інформпросторі – насамперед у пропагандистському – на телебаченні, у соціальних мережах – антисемітизм присутній. Російська пропаганда стала на бік ХАМАС. Якщо на телеканалах це проявлялося завуальовано, словами експертів, то в соціальних мережах, особливо в мусульманських регіонах, це обростало певними чіткими артикульованими “наративами””, – каже ВВС Україна директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства і експерт з Кавказу Віталій Кулик.

“Сам Путін час від часу робить відверті антисемітські зауваження. Люди ж чують із центру про те, що ХАМАС – це не терористи, що Ізраїль – це Захід, що ХАМАС бореться за віру, за палестинців. Ну хто винен? Євреї винні – така логіка. Давайте погромимо один літак”, – зазначає Віталій Кулик.

Офіційна позиція України в оцінці подій у Дагестані також ґрунтується на висновку про те, що це наслідок, як сказав президент Зеленський, “поширеної в Росії культури ненависті до інших народів”. Керівник російського інформаційно-аналітичного центру “Сова” Олександр Верховський також зазначає, що в ситуації, коли “вище керівництво може дозволити собі сумнівні жарти”, то “на кілька поверхів нижче ви вже можете дозволити собі більше”.

За його словами, до 2014 року тема антисемітизму в Росії піддавалася дуже жорсткій цензурі, але потім почала слабшати. “Я думаю, що коли люди живуть у ситуації неблагополуччя, загрози, загального соціального дискомфорту, вони починають сприймати ці конспірологічні пояснення (про “єврейську змову” – Ред.) ближче до серця”, – каже Олександр Верховський у коментарі BBC.

Кримінал і бідність

Однак лише антисемітські настрої навряд чи могли бути єдиною причиною подій, що сталися в Дагестані. Після двох чеченських війн Дагестан став місцем постійного занепокоєння. Протягом нульових років не припинялися теракти і вбивства. Серед загиблих були міністр з національної політики, прессекретар президента, заступник муфтія Дагестану та десятки інших причетних до влади. Криміногенна ситуація в республіці, згідно з даними порталу правової статистики генпрокуратури РФ, найгірша серед республік Північного Кавказу.

Крім того, у Дагестані, як пишуть російські медіа, один із найнижчих показників рівня життя порівняно з іншими регіонами РФ.

“На мою думку, це зараз найслабше і найконфліктніше місце в Росії. Це один із найбідніших і найкорумпованіших регіонів Російської Федерації, найбільш етнічно неоднорідний, з високим рівнем ісламського радикалізму”, – зазначає директор центру “Пента” Володимир Фесенко.

Віталій Кулик також зазначає, що весь Північний Кавказ, за винятком Чечні, це досить депресивний регіон. Але Дагестан має свої особливості. Тут близько 20-25 років тому стався демографічний бум, з’явилося ціле покоління молодих людей, які сьогодні не бачать свого майбутнього. Знайти роботу складно. Міграція в центр Росії, навіть у Краснодарський або Ставропольський край, уже не кажучи про Москву, закрита… “Ця молодь фактично “закрита” в межах Північного Кавказу. Вихлоп невдоволення має бути кудись спрямований. Тому маленька іскра – і пішло”, – вважає експерт.

Бунтів не уникнути?

Віталій Кулик вважає, що через це люди, які не бачать свого майбутнього, шукатимуть винних і бунтів не уникнути. “Спочатку винні будуть євреї, потім у разі ослаблення федерального центру – етнічні росіяни”, – підкреслює він. Володимир Фесенко вважає, що “це тільки початок”.

“Путін намагався спрямувати гнів проти України, але бумеранг повертається в саму Росію, і знову і знову проривається всередину РФ – чи то заколотом Пригожина, чи то погромом у Дагестані”, – пише політолог у фейсбуці.

Водночас Віталій Кулик зазначає, що оскільки Дагестан не є моноетнічною республікою, він має багато протиріч етнічного, кланового, політичного характеру. Це, на його думку, “унеможливлює появу сильних лідерів і угруповань, які могли б вступити в комунікацію із зовнішніми центрами, шукати партнерів по Північному Кавказу” з метою протистояти впливу центральних органів влади.

“З іншого боку, саме це і створює “казан” із варенням різних тенденцій, ідей. Складається враження, що ФСБ просто не встигає контролювати всі ці процеси. І вони – найімовірніше – рано чи пізно вийдуть на поверхню і вибухнуть”, – додає він. Тож, вважають експерти, Дагестан є тим місцем, де ймовірність бунтів зростає і які надалі можуть перекинутися на сусідні республіки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ