АКТУАЛЬНО

Палата представників США обрала нового спікера: приємного мало, але, звісно, без трагедій – Олексій Голобуцький

Спікером Палати представників було обрано Майка Джонсона, 51-річного республіканця з Луїзіани, прихильника колишнього президента Трампа (який відмовлявся визнати перемогу Байдена), прихильника максимальної допомоги Ізраїлю і противника збільшення допомоги Україні.

Хоча зміни не передбачається, скасувати або скоротити військову та технічну допомогу Україні Джонсону не вдасться. Однак фінансову допомогу можуть переглянути або скоротити, тимчасово або остаточно.

Що це означає для нас? Найімовірніше, буде проведено більше перевірок, аудитів, суворіших і ретельніших ревізій, а також зовнішнього контролю. З огляду на щоденні повідомлення про корупцію на всіх рівнях (від військових до масштабних державних проєктів), це скоріше слід оцінювати позитивно, ніж негативно. Америка хоче знати, як використовується її допомога.

Можливо, тягар фінансової допомоги перейде на Європейський союз.

Однак важливо не випускати з уваги ще один момент щодо Америки та консервативного спікера Палати представників: консервативні республіканці завжди підтримували військово-промисловий комплекс національного виробництва. Це забезпечує робочі місця для виборців республіканців і є геополітичним диктатом. Таким чином, допомога Україні у вигляді озброєнь і техніки може навіть збільшитися, тому що це дає змогу оновлювати склади США новітньою зброєю замість застарілої, виробленої в 1980-90-х роках і навіть раніше (їхні експерти часто дивуються успішному застосуванню старої зброї: “Дивіться, вона все ще ефективно працює, не зруйнувалася і не зіпсувалася за півстоліття!”).

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ