АКТУАЛЬНО

Джо Байден знімає свою кандидатуру з президентських виборів 2024 року

Президент США Джозеф Байден оголосив про рішення зняти свою кандидатуру з майбутніх президентських виборів, що пройдуть у листопаді цього року. Це рішення він оприлюднив через звернення до американців на платформі Х (раніше відомій як Twitter).

“Співвітчизники, за останні три з половиною роки ми як нація досягли великого прогресу”, – зазначив Байден, перераховуючи досягнення своєї адміністрації за неповні чотири роки. Проте він не згадав про допомогу Україні, яка була однією з ключових зовнішньополітичних тем під час його каденції.

“Для мене було найбільшою честю в житті бути вашим президентом. І хоча я мав намір домагатися переобрання, я вважаю, що в інтересах моєї партії і країни піти у відставку і зосередитися виключно на виконанні своїх обов’язків президента на термін, що залишився”, – додав Байден.

Президент пообіцяв більш детально пояснити своє рішення наступного тижня.

Кандидат у віцепрезиденти США від Республіканської партії, висунутий Дональдом Трампом, Джей Ді Венс, натякнув, що у разі зняття Байдена з виборів республіканці вимагатимуть його дострокової відставки з посади президента.

“Якщо когнітивні функції Джо Байдена не дозволяють йому балотуватися на переобрання, тоді вони явно не дозволяють йому і залишатися Верховним Головнокомандувачем. Як може хтось із демократів, які підштовхують його до зняття з виборів, щиро стверджувати, що він повинен далі залишатися президентом?” – заявив Венс у соцмережі Х.

Згідно з експертними оцінками, найімовірнішим кандидатом на заміну Байдену в президентських перегонах є його віцепрезидентка Камала Гарріс. Хоча її кандидатура вважається ризикованою, багато хто вбачає в ній перспективного лідера, здатного продовжити політику Байдена і забезпечити підтримку ключових електоральних груп.

Зняття Джо Байдена з президентських виборів значно змінює політичний ландшафт США і створює нові виклики як для Демократичної партії, так і для республіканців. Виборча кампанія обіцяє бути напруженою, оскільки обидві партії намагатимуться максимально використати ситуацію у свою користь.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ