АКТУАЛЬНО

Джорджа Мелоні про Україну: “Допомога без витрат”. Але вже витрачено майже 5,4 мільярда

Уряд Італії приховує справжні масштаби фінансування України, пише FQ. Минулого року прем’єр країни Джорджа Мелоні запевняла, що Рим не купує зброю для України. Однак у реальності все виявилося зовсім не так.

За даними Кільського інституту, Рим виділив загалом 5,4 мільярда євро, включно з витратами на прийом біженців. У базі даних німецького інституту є “Трекер підтримки України”, де вказано, що Італія надала зброю на 670 мільйонів євро. Однак неназване джерело в парламенті пояснило, що реальна цифра набагато вища: 1,2 мільярда. Водночас суми, які називають у Міністерстві оборони, сягають двох мільярдів, і їх розподілено за вісьмома схваленими наразі пакетами допомоги. З них щонайменше 700 мільйонів було передано Україні безпосередньо від Італії, а ще 500 мільйонів було спрямовано до Європейського фонду миру (фонд допомоги обороні Києва в ЄС).

Щорічний внесок Італії в нього становить 250 мільйонів, які вже внесено за 2022 і 2023 роки. У законі про бюджет на 2024 рік для цих цілей було закладено ще один мільярд на чотирирічний період до 2027 року. Досить велика сума з огляду на те, що Джорджа Мелоні 27 лютого минулого року заявила телеведучому Бруно Веспе: “Італія не витрачає гроші на купівлю зброї, яку ми відправляємо українцям”.

Вищезазначені витрати не відображають реальних витрат державної скарбниці. У деяких випадках ідеться про закупівлю нової зброї, але здебільшого це кошти та матеріали, які вже є в розпорядженні армії. Це їхня балансова вартість, а заміна їх на новіше озброєння обходиться значно дорожче. За даними “Трекера підтримки України”, є три країни, які, на думку інституту, не заслуговують на довіру: Франція, Польща та Італія. У всіх трьох випадках уряди вирішили не надавати список відправленого військового обладнання і не оголошувати його вартість. Кільський інститут також складає індекс, що показує рівень транспарентності донорів. Хоча Італія посідає восьме місце за обсягом спрямовуваної допомоги, але вона перебуває лише на 26-му місці за прозорістю витрачання або передачі цих коштів.

Під час Мюнхенської конференції з безпеки на засіданні, де було представлено дані про допомогу, економіст Крістоф Требеш розповів, що в деяких випадках, аналізуючи декларації Парижа, він виявив невідповідність між вартістю переданої зброї та реальною вартістю цих матеріалів. Після сильного тиску Міністерство оборони Франції вперше повідомило список озброєнь, фактично поставлених Україні у 2023 році. Париж стверджує, що список повний, але, переглянувши його, можна прочитати в деяких місцях “конфіденційні дані”. Там вказано кількість касок (6200) або GPS-систем (200), але не кількість ракет класу “земля-повітря”. Загальна кількість набагато вища за ту, яка була відома досі. База даних “Трекера підтримки України” показує 640 мільйонів євро, вчора Міністерство оборони Франції заявило про 2,6 мільярда, до яких треба додати 1,2 мільярда, виплачених до Європейського фонду миру.

Статистика виглядають інакше, якщо порівнювати її з Німеччиною чи США. За два роки Захід направив Києву озброєнь на суму близько 108 мільярдів євро, з яких 42 припадає на частку Вашингтона і 52 – на ЄС, причому майже всю цю допомогу надають у рамках двосторонніх відносин. Тільки Берлін зобов’язався виділити 17,7 мільярда. На додаток до цих фондів є ще 50 мільярдів, закладені в бюджеті ЄС, і 60 мільярдів – у бюджеті США, які наразі заблоковані республіканцями в Конгресі. У відсотковому вираженні найбільший внесок зробили країни Балтії та Скандинавії. Естонія виділила Україні 4,1% свого ВВП. Тут також враховується фінансова та гуманітарна допомога. Європейські інститути і держави-члени зобов’язалися виділити загалом 144 мільярди євро. Ці кошти служать не тільки для підтримки військ на фронті, а й для забезпечення фінансової стійкості української держави.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ