АКТУАЛЬНО

Байден пропонує реформу Верховного суду США та скасування недоторканності президентів

У новому розвитку політичної ситуації в США президент Джо Байден висловив амбіційний план щодо реформування Верховного суду і перегляду недоторканності американських президентів. За інформацією «Голосу Америки», президент Байден закликав до суттєвих змін в системі судочинства країни, зокрема до скасування довічних призначень суддів Верховного суду.

Насамперед Байден закликає скасувати довічні призначення суддів Верховного суду. Глава Білого дому пропонує, щоб президент кожні два роки призначав суддю, а термін перебування на посаді був обмежений 18 роками.

Також Байден пропонує, щоб Конгрес ухвалив законодавство, що встановлює кодекс судової етики, який вимагатиме від суддів розголошувати подарунки, утримуватися від публічної політичної діяльності та відмовлятися від участі у справах, у яких вони або їхнє подружжя мають фінансовий чи інший конфлікт інтересів.

Крім цього, Байден закликає Конгрес ухвалити поправку до Конституції, що скасовує нещодавнє рішення Верховного суду про недоторканність, згідно з яким у колишніх президентів широкий імунітет від судового переслідування.

Пропозицію Байдена вже прокоментував спікер Палати представників республіканець Майк Джонсон.

«Пропозиція померла, щойно вона досягла Конгресу», – заявив він.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ