АКТУАЛЬНО

Кремль прагнув звільнення колишнього агента ФСБ – Bild

1 серпня відбувся обмін ув’язненими між Росією та кількома західними країнами, в рамках якого на свободу вийшов Вадим Красіков, колишній співробітник ФСБ та відомий як “путінський кілер”. Це викликало великі хвилювання у західних спецслужбах, які вважають, що Красіков міг бути тісно пов’язаний з Володимиром Путіним у минулому.

Німецьке видання “Bild” повідомляє, що існують підозри, що Красіков міг бути причетний до вбивства Анатолія Собчака, колишнього мера Санкт-Петербурга і політичного наставника Путіна. Спецслужби припускають, що Красіков може володіти інформацією, яка є небезпечною для Кремля. Є навіть ймовірність, що Путін міг боятися, що Красіков розкриє ці дані, якщо залишиться в німецькій в’язниці.

Зокрема, розглядається версія, що Красіков міг відігравати роль у приходу Путіна до влади в 1990-х роках, коли працював на Собчака і його оточення, вживаючи заходів проти політичних опонентів. Незадовго після того, як Путін став президентом, Собчак помер. Офіційно це було визнано серцевим нападом, але деякі родичі підозрювали, що він міг бути вбитий.

Західні розвідки припускають, що саме тому Путін так активно добивався звільнення Красікова. Якщо підозри про причетність Красікова до вбивства Собчака підтвердяться, це може серйозно підірвати репутацію Путіна як відданого лідера, який так високо цінує лояльність.

 

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ