АКТУАЛЬНО

Молодь у Східній Європі відмовляється від служби в армії

У країнах Східної Європи, які є членами НАТО, спостерігається парадоксальна ситуація: хоча переозброєння збройних сил триває інтенсивно, знайти нових рекрутів стає дедалі важче. Питання рекрутингу викликає серйозні занепокоєння в Чехії, Польщі, Угорщині та Румунії, повідомляє Berliner Zeitung.

Наприклад, Польща збирається витрачати на армію майже 5% свого ВВП, планується також збільшити чисельність польської армії, але, незважаючи на всі рекламні кампанії, з польської армії продовжують звільнятися: “У 2023 році службу залишила рекордна кількість професійних військових – 9 тисяч”, і її не компенсують новоприбулі.

“Ми стикаємося з проблемами, вони пов’язані з тим, що ринок праці тут дуже конкурентний”,

– каже генерал-майор Кароль Димановський, перший заступник начальника Генерального штабу ЗС Польщі.

Польська армія просто не може конкурувати за зарплатами з комерційним сектором.

Александр Лібман, експерт зі Східної Європи з Вільного університету Берліна, не бачить чогось особливо дивного в тому, що молодь у Польщі та інших країнах регіону ухиляється від військової служби. Він констатує, що молодь у Східній Європі засвоїла типові ціннісні установки сучасного західного суспільства.

У коментарі для Berliner Zeitung він висловлює припущення, що молоді люди на сході континенту можуть просто не вірити заявам своїх політиків щодо загрози з боку Росії або переконані в надійному захисті своїх країн завдяки ядерному потенціалу НАТО.

Навіть у тих випадках, коли респонденти заявляють, що потрібно захищати країну від Росії, вони вважають, що робити це повинен хтось інший, але не вони самі.

“Велика кількість жертв в Україні також сприятиме такому сприйняттю ситуації людьми”,

– вважає Лібман.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ