АКТУАЛЬНО

Росія активізує контрнаступ у Курській області

10 жовтня російські війська розпочали масштабний контрнаступ у Курській області, маючи на меті витіснення українських сил до погіршення погодних умов восени та взимку. Згідно з даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російські сили активізували свої атаки на кількох напрямках, зокрема в Глушківському районі, на лівому фланзі головного українського виступу в Коренівському районі, а також на правому фланзі в Суджанському районі.

Російські воєнні кореспонденти стверджують, що російським військам вдалося оточити до двох українських батальйонів у Коренівському районі, однак аналітики ISW поки не підтверджують ці заяви. Також росіяни заявляють, що витіснили українські сили з більшої частини Глушківського району 10 і 11 жовтня, хоча ISW не має візуальних доказів цього наступу.

Цілі російського контрнаступу

Аналітики ISW припускають, що російські контратаки мають дві основні мети. По-перше, російське військове командування прагне витіснити українські сили з Курської області до настання осінньо-зимового періоду, коли погіршення погодних умов обмежить маневри на полі бою. Бої в таких умовах набудуть позиційного характеру, що надасть українським силам більше часу для закріплення на зайнятих позиціях і зміцнення оборони.

По-друге, Росія намагається швидко звільнити сили, щоб спрямувати їх на пріоритетні наступальні дії в Донецькій області. Російське командування сподівається завершити операції в Курській області і перекинути війська на Донеччину для досягнення оперативних цілей, зокрема захоплення Покровська та ліквідації українського виступу на заході області.

За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, Росія перекинула близько 50 тисяч військових у Курську область, послабивши свої позиції на інших ділянках фронту в Україні. Тим часом українські джерела, такі як DeepState, підтверджують, що російські війська змогли продавити лівий фланг українських сил у Курській області. Проте 11 жовтня Центр протидії дезінформації при РНБО заявив, що українська армія зірвала плани росіян, завдавши значних втрат у техніці окупантам.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ