АКТУАЛЬНО

Естонія готова допомогти Україні у мобілізації її громадян

В умовах загострення ситуації на сході Європи та під час можливої мобілізації громадян України, Естонський міністр внутрішніх справ Лаурі Ляенеметс висловив готовність своєї країни надати допомогу українцям, які проживають в Естонії.

Наразі у Естонії проживає близько 7500 громадян України, які перебувають у призовному віці. Варто відзначити, що багато з них вже звільнені від мобілізації згідно з українським законодавством. Зокрема, звільняються від служби батьки-одинаки, батьки трьох і більше дітей, батьки дітей-інвалідів та особи, які здійснюють догляд за інвалідами.

Ляенеметс підкреслив, що згідно з міжнародним правом Україна не може мобілізувати своїх громадян, які проживають в Естонії, без відповідної угоди між двома державами. Він також висловив готовність офіційно повідомити українську владу про те, що Естонія готова укласти такий договір, якщо українська сторона виявить необхідність у привласненні своїх громадян для служби в армії.

“Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують”, – заявив міністр внутрішніх справ.

Поки що Україна не зверталася до уряду Естонії із запитанням щодо можливої допомоги у виконанні планів із призову резервістів до Збройних сил України. Напередодні начальник Департаменту прикордонної та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ Янек Мягі зазначив, що Україна не надіслала відповідного запиту, і наголосив, що обмін такими громадянами вимагає відповідної угоди між двома країнами.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ