АКТУАЛЬНО

Естонський депутат закликає вислати українських біженців через вживання російської мови 

Мартін Хельме, депутат естонського парламенту і лідер Консервативної народної партії (EKRE), викликав широке обурення своїм заявою про виселення українських біженців, які говорять російською мовою. Це сталося в контексті його пропозиції про значне скорочення фінансової допомоги, яку Естонія надає Україні в умовах російської агресії.

“Вони можуть називати себе українцями, і більша частина з них родом із Східної України, яка є зоною бойових дій, але вони говорять російською і дуже велика частина з них повторює наративи Путіна. Факт у тому, що уряд Каї Каллас провів за два роки більшу русифікацію, ніж це вдалося зробити Карлу Вайно, Йосипу Сталіну або імператору Олександру III”, – заявив Хельме на партійному з’їзді.

Він закликав владу Естонії взагалі відмовитися від прийому біженців: “Нас не хвилює, що говорить Брюссель, ми тримаємо чужих зовні, а своїх – усередині”.

Також Хельме закликав удвічі скоротити суму, “яку вкидають у корупційну трясовину України”.

“Якщо ми зробимо ці прості речі, залишаться гроші на держоборону і ще можна буде спокійно знижувати податки”, – заявив лідер EKRE.

На виборах до парламенту 2019 року партія набрала 17,8% голосів і отримала 19 місць. На нещодавніх виборах до Європарламенту посіла четверте місце і отримає один мандат.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ