АКТУАЛЬНО

Фондові ринки в Азії стрімко падають, а інвестори тікають

У понеділок, 5 серпня, азійські фондові ринки зазнали значного падіння, тоді як облігації піднялися на тлі зростаючих побоювань щодо можливої рецесії в Сполучених Штатах. Інвестори почали виходити з ризикових активів, очікуючи, що Федеральний резерв буде змушений швидко знизити відсоткові ставки для підтримки економічного зростання, повідомляє Reuters.

Японська єна та швейцарський франк суттєво зміцнилися, оскільки інвестори намагалися уникнути ризиків. На деяких біржах в Азії активізувалися автоматичні вимикачі через ріст продажів.

Ф’ючерси на Nasdaq впали на 2,9%, а ф’ючерси на S&P 500 знизилися на 1,6%. Європейські ринки також постраждали: ф’ючерси на EUROSTOXX 50 впали на 0,8%, а на британський FTSE — на 0,5%.

Японський індекс Nikkei втратив 8,0%, досягнувши семимісячного мінімуму, що стало найбільшим падінням за три сесії з часів фінансової кризи 2011 року. Широкий індекс акцій країн Азійсько-Тихоокеанського регіону за межами Японії MSCI втратив 2,8%. Однак китайські “блакитні фішки” зросли на 0,2%. Дохідність японських 10-річних облігацій знизилася на 17 базисних пунктів до 0,785%, що є найнижчим показником з квітня, оскільки ринки переглянули свої очікування щодо подальшого підвищення ставки Банком Японії.

Казначейські облігації США користувалися попитом, а дохідність 10-річних облігацій впала до 3,723%, найнижчого рівня з середини 2023 року.

Причиною занепокоєння інвесторів став слабкий липневий звіт про зайнятість у США, що підштовхнуло ринки до очікувань значного зниження ставок Федеральним резервом у вересні — на 50 базисних пунктів. Аналітики передбачають зниження ставки на 115 базисних пунктів до 5,25-5,5% цього року і до 3% до кінця 2025 року. Аналітики Goldman Sachs підвищили ймовірність рецесії протягом наступних 12 місяців до 25%, тоді як аналітики JPMorgan оцінюють цю ймовірність на рівні 50%.

Величезне падіння прибутковості казначейських облігацій зменшило привабливість долара США як валюти-притулку, що призвело до його зниження на 1% 2 серпня. У понеділок долар впав на 2,2% проти японської єни, до 143,10. Євро залишився на рівні 1,0934 долара, а швейцарський франк зміцнився до шестимісячного максимуму, при цьому курс долара впав на 1% до 0,8495 франка.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ