АКТУАЛЬНО

Інфляція в Україні знизилася, але ціни на продукти продовжують зростати

В Україні спостерігається зниження темпів інфляції, яка в річному вимірі впала на 1,5% і досягла позначки 7,1%. Однак у місячному вимірі відбулося збільшення цін на 0,5%.

Ці дані були надані Державною службою статистики України. Наприклад, в українських супермаркетах середня ціна на домашнє сало збільшилася з 252,82 до 254 гривень за кілограм.

Зазначимо, що солоне сало раптово подорожчало значно за останній місяць. Середня ціна за кілограм зросла з 251,77 до 271,50 гривень.

Реальне зростання цін на продукти виявилося помітно нижчим, ніж очікувалося за прогнозами Національного банку України (НБУ). Це зниження інфляції пов’язане зі збільшенням пропозиції продуктів, включно з овочами, фруктами нового врожаю та гарним урожаєм зерна й олійних культур.

Особливо варто відзначити, що ціни на сирі продукти знизилися на 0,3% у річному вимірі. Цей факт пояснюється насамперед падінням цін на фрукти та овочі. Зниження вартості круп і борошна відбулося в контексті зростання виробництва. Однак ціни на яйця піднялися, але не так сильно, як у попередньому році.

Інфляція призупинила своє зростання в алкогольній галузі завдяки повільному зростанню виробничих витрат. Проте, прискорилося подорожчання транспортних послуг через підвищення цін на паливо. Так, ціни на паливо знову почали зростати (на 6,2% у річному вимірі).

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ