АКТУАЛЬНО

Ізраїль і США повинні будуть рішуче відновити режим стримування, – Джон Болтон

Ізраїль організував красиву провокацію з ракетним ударом по посольству Ірану в Сирії, з метою отримати рефлексію Тегерана.

Ізраїлю доведеться відповісти Тегерану набагато потужнішим ударом, заявив в ефірі CNN колишній постпред США при ООН і екс-радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон. На думку Болтона, в Ізраїлю тепер з’явилася зручна можливість нарешті знищити іранську ядерну програму, і йому слід нею скористатися.

ДЖОН БОЛТОН, колишній радник президента США з питань нацбезпеки, експостпред США при ООН: Те, що сьогодні сталося, – це серйозний збій ізраїльської та американської системи стримування, серйозний збій, збій на 200 балістичних і крилатих ракет, а також дронів.

Я переконаний, що хоча, судячи з усього, руйнувань дуже мало… Ну, ми хоча б будемо на це сподіватися, поки не отримаємо остаточної оцінки; якщо кількість жертв буде маленькою або взагалі нульовою, ну і слава Богу, ну а заразом пом’янемо добрим словом Джорджа Буша – молодшого за те, що вийшов із договору про обмеження систем ПРО, прибравши обмеження, що стримували потенціал американської протиракетної оборони. Але коли ми зрозуміємо, якою стала шкода, на мій погляд, Ізраїль і США повинні будуть рішуче відновити режим стримування. А це, як мені здається, за визначенням означатиме, що відповідь Ізраїлю – а Ізраїлю потрібно буде відповісти, – не повинна бути співмірною, вона повинна виявитися значно потужнішою.

Адже коли стримування дає збій, для того, щоб його відновити, потрібно дати супротивникові зрозуміти, що хоч би яких цілей він розраховував досягти за допомогою подальших атак у майбутньому, відповідна шкода виявиться значно сильнішою. Тому я сподіваюся, що президент Байден не стане…

Вибачте, що перебиваю, але роз’ясніть нам свій погляд на те, якою має стати адекватна відповідь Ізраїлю на те, як зараз вчинив Іран.

ДЖОН БОЛТОН: Найважливіший момент у тому, що сьогодні зробив Іран, – це те, що він ударив по Ізраїлю зі своєї території балістичними і крилатими ракетами. Наразі ми можемо майже з повною впевненістю сказати, що жодна з цих ракет не була оснащена ядерною бойовою частиною, але не виключено, що на одній із ракет у наступному залпі ядерна боєголовка вже буде.

Тому я вважаю, що серед багатьох цілей, удар по яких слід розглянути Ізраїлю, мають бути об’єкти іранської програми розроблення ядерної зброї – ізраїльтянам випала нагода її знищити.

І я сподіваюся, що президент Байден зараз не намагається переконати прем’єр-міністра Нетаньяху не робити такий крок. Якщо ж він все-таки це зробить, а іранські аятоли колись у майбутньому зуміють домогтися того, що колишній прем’єр-міністр Ізраїлю Аріель Шарон називав “ядерним голокостом”, історія знатиме, хто винен.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ