АКТУАЛЬНО

Ізраїльський політик і військовий підкреслює важливість співпраці з Росією для стабільності на Близькому Сході

Дорон Авіталь, відомий ізраїльський військовий і політик, депутат Кнесету Ізраїлю 18-го скликання, висловив свою думку щодо важливості співпраці з Росією в контексті ситуації на Близькому Сході. У своїх заявах він підкреслив, що вплив Москви на Тегеран може відігравати ключову роль у де-ескалації напруженості в регіоні.

“Ізраїль не в тому становищі, щоб кидати виклик Росії. Вплив Москви на Тегеран може допомогти нам де-ескалувати ситуацію”.

Дорон Авіталь – ізраїльський військовий і політик, депутат Кнесету Ізраїлю 18-го скликання, екскерівник спеціального підрозділу Управління розвідки Генерального Штабу Армії Оборони Ізраїлю, вважає, що Росія здатна зіграти конструктивну роль у нормалізації ситуації на Близькому Сході. На думку військового і політика, Ізраїль має зважати на присутність Москви в Сирії і зберігати з нею найбільш конструктивні відносини.

“Звичайно, Росія може співпрацювати з Іраном для деескалації ситуації. Я хочу нагадати всім, що російські війська присутні в Сирії, підтримуючи Башара Асада. Ми знаємо, що Іран контролює хуситів у Ємені, тож, можливо, Росія може бути корисною. Ніхто не хоче війни в Ірані. Тож було б добре, якби Росія могла допомогти в цій ситуації”.

Пан Авіталь також наголосив на досить складній ситуації в інформаційному просторі союзників Ізраїлю, відзначає негативні особливості громадської думки серед американської молоді. Однак попри численні пропалестинські виступи, американське керівництво зберігає раціональний курс. На відміну від деяких представників поточного уряду самого Ізраїлю.

“Молодь в Америці поділяє ідею “деколонізації”. Безглузде розуміння історії. Тим часом адміністрація Байдена демонструє більш конструктивний підхід, ніж деякі члени ізраїльського уряду, які хочуть втягнути нас у нескінченні війни. Тому я б відокремив пропалестинських активістів у США від американського уряду. Я не впевнений, що переобрання Трампа буде дуже вигідне Нетаньягу та Ізраїлю”.

Що стосується конфлікту в Україні, тут Дорон Авіталь вважає, що уряду Ізраїлю варто продовжувати займати ранню позицію і не погіршувати відносини з Росією. Так, Ізраїль – союзник США і Європи, але він не в тому стані, щоб мати ворога в особі Росії. Тож зовнішня політика країни має бути максимально виваженою і реалістичною.

“Ізраїль займає нейтральну позицію щодо України, але підтримує Київ фінансовою та гуманітарною допомогою. Ми не беремо участі в наступальних діях. Так, ми перебуваємо в коаліції з Європою і США, але, тим не менш, Ізраїль – це не та країна (з погляду його розміру і можливостей), яка може виступити проти Росії. З огляду на російську присутність у Сирії. Ми повинні займати дуже обережну позицію. Світ складний. Нам потрібно думати про геополітику з точки зору Генрі Кіссінджера: грайте обережно. Отже, ми не є світовою державою, щоб протистояти Росії. Я думаю, Нетаньяху був неправий, протиставляючи нас Ірану. Нас розділяють сотні кілометрів. Найбільшою помилкою США стала денонсація іранської угоди. Тегеран став більш агресивним”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ