АКТУАЛЬНО

Картина за 4 долари з комісійного магазину нарешті продається за великі гроші

Подружжя з Нью-Гемпширу було розбите горем, коли продаж рідкісної роботи Н.К. Вайета, яку вони знайшли, зірвався. Але з’явився новий покупець, який заплатив понад 100 000 доларів. Сага про картину з комісійного магазину вартістю 4 долари врешті-решт має щасливий кінець.

У четвер рідкісна ілюстрація Н.К. Вайета, яку Трейсі Донахью знайшла багато років тому за вигідною ціною в комісійному магазині, була передана представнику Heritage Auctions в публічній бібліотеці в Кіні, штат Нью-Гемпшир.

Авіва Леманн прочитала статтю в The New York Times про те, як Донахью та її чоловік Том були розчаровані, коли дізналися, що покупець, який погодився заплатити 191 000 доларів на аукціоні у вересні, так і не зміг розщедритися на ці гроші.

“У мене була внутрішня реакція”, – сказала пані Леманн.

Вона вирішила продати картину, мала на увазі конкретного приватного колекціонера і вже завершила угоду одного разу о 3-й годині ночі, коли той самий колекціонер, несподівано для неї, надіслав їй повідомлення.

Колекціонер також читав про картину і хотів її придбати.

“Доля”, – сказала  Леманн.

У четвер Донахью поїхали зі свого будинку в Нью-Гемпширі до бібліотеки і зустріли Леманн, яка приїхала з Нью-Йорка. Картина пішла в один бік. Квитанція про банківський переказ грошей на рахунок Донахью – в іншу.

Все це змусило Донахью запитати чоловіка: “Чи можемо ми дозволити собі сходити на обід?”

У ресторані барбекю, наче хтось кусає стару п’ятак,  Донахью перевірив банківський додаток на своєму телефоні, щоб переконатися, що гроші надійшли на рахунок.

“Том показував мені вже чотири рази”, – сказала пані Донахью.

Ніхто не говорить, хто був покупцем і скільки саме він заплатив. Але Леманн сказала: “Це шестизначна сума”.

Місяцями, після того, як вони дізналися, що величезна картина, яку вони колись зберігали в шафі, має цінність, Донахью мріяли використати кошти від її продажу, щоб оплатити рахунки і відвідати сина в Німеччині. Він був їхнім першим дзвінком у четвер. “Починайте планувати”, – сказала Донахью. “Ми їдемо!”

Донахью сказала, що в їхньому майбутньому також може з’явитися нова посудомийна машина, а також щось, що можна буде “передати у спадок” під час сезону відпусток.

Пані Донахью зізналася, що їй трохи прикро розлучатися з “Рамоною” – ілюстрацією-фронтиспісом, яка була частиною набору з чотирьох зображень, створених Вайетом для однойменного роману Хелен Хант Джексон 1939 року.

Але вона сказала, що пані Леманн пообіцяла зробити їй репродукцію картини в натуральну величину після того, як “Спадщина” відчистить і відреставрує її. Пані Донахью планує оформити репродукцію в рамку, щоб вона була схожа на оригінал.

“Це дивовижне завершення всього цього, – сказала вона. “Я все ще можу насолоджуватися картиною”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ