АКТУАЛЬНО

Конгрес США затвердив план допомоги Україні на суму $60,032 млрд

Палата представників США ухвалила законопроект, що розглядає допомогу Україні в розмірі до $60,032 млрд та встановлює стратегічні зобов’язання щодо передачі Києву ракетних систем великої дальності.

У цьому новому законопроекті, прийнятому Палатою представників США, обсяг фінансової підтримки Україні був скоригований до $60,032 мільярда. В рамках цього законодавчого акту президент США Джо Байден отримав зобов’язання передати Україні тактичні ракетні системи великої дальності. Якщо Байден збиратиметься заблокувати цей процес, він має буде пояснити своє рішення перед Конгресом.

Крім того, законопроект вперше містить формулювання, яке ставить перед США завдання “перемоги України над російськими силами вторгнення”. Це зобов’язує адміністрацію Білого Дому і Пентагон розробити докладну стратегію, яку потрібно буде представляти Конгресу кожен квартал.

Для набуття чинності, законопроект ще має бути схвалений Сенатом і підписаний президентом. Згідно з текстом, більшість коштів, а саме $23,2 млрд, залишиться в США на поповнення власних озброєнь та запасів, переданих Україні. Решта коштів розподілена між закупівлею новітніх оборонних систем (13,8 млрд доларів), підтримкою поточних військових операцій в Європі (11,3 млрд доларів), та контролем за наданою допомогою (26 млн доларів). Також законопроект передбачає $7,85 мільярда у формі кредиту для українського бюджету, існує можливість списання цього боргу після виборів у США 5 листопада.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ