АКТУАЛЬНО

Контракт на транзит газу через Україну не буде подовжено, але Словакія може арендувати ГТС

На даний момент питання продовження контракту на транзит російського газу через Україну після 2024 року не розглядається. Проте Україна має намір стати частиною європейської газової мережі, що дає компаніям країн ЄС можливість самостійно замовляти транзитні потужності української газотранспортної системи (ГТС).

За даними, отриманими від джерела в уряді, питання про транзит газу у 2025 році не обговорювалося під час зустрічі глави уряду України Дениса Шмигаля з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. На запитання Фіцо щодо продовження контракту Шмигаль заявив, що чинний транзитний контракт із “Газпромом”, що завершується цього року, не буде продовжений.

У прес-службі Кабінету Міністрів України підтвердили, що Україна не має наміру продовжувати контракт на транспортування газу з “Газпромом”. Проте, є можливість, що словацька компанія може самостійно орендувати потужності української ГТС, що дасть змогу продовжити транзит газу після 2024 року.

Наразі офіційних запитів щодо транспортування газу у 2025 році від словацької сторони до Оператора ГТС України не надійшло.

Нагадаємо, що поточний контракт на транзит газу між НАК “Нафтогаз України” та “Газпромом” укладено наприкінці 2019 року на п’ять років. Україна, незважаючи на складну ситуацію, дозволяє російському газу проходити через свою територію до країн Європи. Обсяг транзиту наразі складає 42 млн кубометрів на добу.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ