АКТУАЛЬНО

Космічне тіло, що виробляє кисень для мільйона людей протягом доби: відкриття вчених

Нове дослідження, проведене зондом “Юнона”, розкриває нові перспективи для вивчення супутника Юпітера  Європи. Вчені вважають, що система Юпітера може служити своєрідною мініатюрною копією Сонячної системи. Під льодовою поверхнею великих супутників Юпітера можуть приховуватися океани, де може існувати інопланетне біологічне життя.

За даними вчених, кисень у Європі утворюється під час бомбардування її поверхні зарядженими частинками від Юпітера. Супутник перебуває в центрі радіаційних поясів газового гіганта, де радіація розщеплює молекули води на водень і кисень. Дані, зібрані приладом Jovian Auroral Distributions Experiment (JADE) на борту зонда “Юнона”, свідчать про вироблення кисню в обсязі 12 кг на секунду. Цього достатньо для забезпечення киснем дихання мільйону людей протягом доби.

Вчені відзначають, що аналіз цих даних надає нові уявлення про складну взаємодію Європи з навколишнім середовищем. Місія “Юнона” дозволила безпосередньо виміряти склад заряджених частинок, що виділяються з атмосфери Європи.

Подібні дослідження набувають особливого значення перед майбутніми космічними місіями на супутники Сатурна і Юпітера. Роботизовані системи будуть досліджувати крижані світи з водними океанами під їх поверхнею та шукатимуть сліди позаземного життя. Для цього вчені планують використовувати кріоботів, які зможуть проникнути через крижану поверхню супутників і запустять туди зонди для дослідження рідких океанів.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ