АКТУАЛЬНО

Країни Балтії готуються до збройного конфлікту з Росією: наскільки він реальний

За інформацією видання The New York Times, в НАТО налаштовані готуватися до можливого нападу Росії на східний фланг, зокрема, на країни Балтії, і ця загроза серйозно стурбовує всі армії союзу.

Після закінчення “Холодної війни” демократичні країни Європи спрямували значні кошти на розвиток освіти, медицини та будівництво житла, замість витрат на тренування військових та розвиток військово-промислового комплексу. Однак до анексії Росією Криму в 2014 році більшість країн НАТО не виконувала зобов’язання виділяти щонайменше 2% ВВП на оборону. Лише торік 11 з 28 країн союзу досягли цього показника.

Зараз, з огляду на зростання загрози від Росії, країни Європи запевняють, що мають ще кілька років на активні інвестиції в свою оборону. Проте відзначається, що ризик військового конфлікту зростає, особливо під впливом рішучості росіян продовжувати вторгнення в Україну.

Очільники армій Норвегії та Швеції висловлюють певну готовність до можливої війни. Зазначається, що їхні країни мають “вікно можливостей” для активних інвестицій у власну оборону, але для повноцінної готовності Європі ще трошки часу потрібно.

Зараз НАТО проводить наймасштабніші військові навчання Steadfast Defender 2024 після закінчення “Холодної війни” з участю 90 тисяч військових. Однак, на думку аналітиків, реальні військові дії поки не схожі на сценарії цих навчань. Тому Балтійські країни акцентують увагу на власних силах у підготовці до можливої війни.

Зазначається, що США та інші країни НАТО висловили готовність відправити військову техніку та особовий склад до Балтійського регіону, що подвоїть присутність НАТО у Латвії, Литві та Естонії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ