АКТУАЛЬНО

Країни НАТО узгодили план створення “стіни безпілотників” для захисту від російських загроз

План використання безпілотних літальних апаратів для захисту був узгоджений через проблеми безпеки в регіоні на тлі війни Росії в Україні.

Шість країн НАТО, які межують з Росією, домовилися про створення “стіни безпілотників”, щоб захистити свої кордони від загроз та провокацій.

Про це повідомила міністерка внутрішніх справ Литви Агне Білотайте після зустрічі 24 травня з колегами з Латвії, Естонії, Польщі, Фінляндії та Норвегії.

План узгоджений через безпекові проблеми в регіоні, пов’язані з війною Росії проти України. “Це абсолютно нове рішення – стіна безпілотників від Норвегії до Польщі. Мета – використовувати дрони та інші технології для захисту наших кордонів від провокацій недружніх країн та запобігання контрабанді”, – зазначила Білотайте.

Для створення цієї “стіни безпілотників” країни планують використовувати БПЛА для моніторингу прикордонних територій, а також системи боротьби з дронами для зупинення ворожих безпілотників.

Білотайте також повідомила, що Литва вже планує посилити охорону свого кордону за допомогою безпілотників. Служба охорони державного кордону Литви нещодавно створила підрозділ БПЛА та закуповує додаткові дрони та системи боротьби з безпілотниками.

Зараз країни оцінюють необхідні кроки, після чого національні органи з допомогою експертів складуть план впровадження “стіни безпілотників”.

Хоча Білотайте не змогла назвати точний термін реалізації цієї ідеї, вона зазначила, що “стіна безпілотників” може бути створена за фінансової підтримки ЄС.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ