АКТУАЛЬНО

Країни ЄС прагнуть зібрати 1,5 млрд доларів для закупівлі снарядів для України

Країни Європейського Союзу збирають 1,5 мільярда доларів на екстрене фінансування для України, щоб забезпечити її артилерійськими снарядами з-за кордону для посилення лінії фронту проти Росії.

Ініціатором цієї ініціативи є Чехія, яка діє відповідно до безвихідної ситуації у Конгресі США щодо допомоги, а також затримок у європейському виробництві.

Прага взяла на себе цю ініціативу, оскільки європейські столиці сперечаються про продовження основного механізму військової підтримки Києва з боку ЄС.

Офіційні особи, знайомі з обговореннями, стверджують, що країнам потрібні європейські партнери, щоб допомогти виділити 1,5 млрд доларів на закупівлю боєприпасів, яку організовує Прага з часу початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Деякі країни ЄС вже зробили свій внесок у цю справу, зазначають посадовці, знайомі з чеською ініціативою.

Представники ЄС не домовилися щодо закупівлі боєприпасів поза блоком на зустрічі в Брюсселі в середу, і планують узгодити правила нового внесення коштів до саміту лідерів ЄС 21 березня.

Німеччина настоює на тому, щоб її умовний внесок у розмірі приблизно 1,25 млрд євро був скоригований, щоб відобразити її значну двосторонню військову допомогу Україні, яка цього року складатиме 7 млрд євро.

Франція і Греція настоюють на тому, що розширений EPF має закуповувати зброю і боєприпаси лише у виробників ЄС і Норвегії, що не дозволить фінансувати чеський план або боєприпаси зі США.

Українські захисники відчувають дефіцит артилерійських снарядів, що має пряме відображення на ситуації на фронті. Нещодавно українським захисникам довелося відступити з Авдіївки через дуже складну обстановку навколо міста.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що Київ не здав би Авдіївку, якби союзники вчасно надали артилерійські снаряди.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ