АКТУАЛЬНО

Кремль має намір обійтися наймом контрактників для війни в Україні

Кремль має намір обійтися наймом контрактників для війни в Україні та уникнути мобілізації, яка може підірвати народну підтримку війни, пише Bloomberg з посиланням на джерела.

Московський аналітичний центр “Центр аналізу стратегій і технологій” оцінює щомісячний найм новобранців на контракт у 30 тис. осіб. Це дасть змогу поповнити армію РФ на 300 тис. осіб у 2024 році – але поступово, а не за раз.

РФ заманює людей на війну щедрими виплатами. З початку року виплати новим контрактникам зросли на 40% і склали в середньому 470 000 рублів (близько 5000 доларів). І це крім фіксованої федеральної виплати в розмірі 195 000 рублів.

Також РФ сподівається, що деякі зі 150 тис. весняних призовників підпишуть контракт і після чотирьох місяців служби погодяться піти на війну. Дедалі більша кількість призовників скаржаться на значний психологічний, а в деяких випадках і фізичний тиск. Такі контракти офіційно розраховані на один рік, але можуть бути анульовані Міноборони на час військової мобілізації.

Навряд чи таке поповнення дасть змогу РФ розраховувати на захоплення Запоріжжя, Харкова чи тим паче Одеси. Але ситуація на Донбасі для ЗСУ може погіршитися. Хоча аналітики сумніваються, що РФ вдасться цього року захопити Слов’янськ і Краматорськ.

У грудні Шойгу заявив, що РФ планує збільшити свої війська з 1,15 млн до 1,5 млн осіб. У січні Зеленський заявив, що чисельність Сил оборони України становить трохи менше ніж 900 тис. осіб.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ