АКТУАЛЬНО

Китай ігнорує українських дипломатів у себе на батьківщині

Китай направив високопоставленого дипломата до Києва для пошуку шляхів політичного врегулювання конфлікту в Україні – проте в самому Пекіні, схоже, на українських дипломатів не звертають жодної уваги, пише Bloomberg.

Спецпосланець Китаю з євразійських справ Лі Хуей розпочав свою дипломатичну місію з врегулювання конфлікту, під час якої він відвідає Росію, Польщу, Україну, Німеччину, Францію та Бельгію. Проте діяльність Пекіна за кордоном “сильно контрастує з його діями всередині країни”, зазначає видання.

Посол України Павло Рябікін домігся лише кількох зустрічей з моменту свого прибуття до китайської столиці минулого літа, незважаючи на те, що направив запити майже в 40 різних міністерств і муніципалітетів.

При цьому посол Росії Ігор Моргулов характеризує російсько-китайські відносини як “дуже плідні”: за минулий рік його посольство організувало 27 візитів російських офіційних осіб до Китаю, включно з главою держави.

Також не висока підтримка України в Китаї серед дипломатів країн “глобального Півдня”. Менше 10 їхніх представників із понад 100 запрошених прибули в українське посольство на захід до другої річниці вторгнення. Зате там були західні дипломати.

За словами самого Пекіна, “канали зв’язку між Китаєм і Україною працюють безперешкодно”. Посольство України в Пекіні, зі свого боку, ніяк не відповіло на лист із проханням прокоментувати ситуацію.

Що стосується турне Лі Хуея, колишнього посла Китаю в Москві, то надії на те, що воно призведе до значущого вирішення війни, “невеликі”, пише видання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ