АКТУАЛЬНО

Київ буде змушений погодитися на переговори з Москвою – глава МЗС Швейцарії Іньяціо Кассіс

Швейцарський міністр закордонних справ Іньяціо Кассіс заявив, що мир між Росією та Україною неможливий без участі обох сторін за столом переговорів. У своєму інтерв’ю швейцарським ЗМІ політик зазначив, що Київ, можливо, доведеться переконати в необхідності участі Москви у подальших переговорах, що стало новим і досить несподіваним акцентом у зовнішньополітичній риториці Швейцарії.

Миру між Росією та Україною не буде доти, доки обидві сторони не будуть за столом переговорів, для міністра закордонних справ Швейцарії Іньяціо Кассіса це стало “очевидним”. Neue Zürcher Zeitung зазначає, що тим самим в інтерв’ю швейцарським ЗМІ політик задав “новий тон”, рекомендувавши Заходу “наполягати” в Києві на участі Росії на наступних переговорах.

На його думку, поки Україна не покаже принципової готовності до дипломатії, не буде дипломатичного виходу з конфлікту. Саме встановлення миру в Україні вже найближчим часом Кассіс вважає “реалістичним”. Передумовою цього він вбачає брак зброї у конфліктуючих сторін.

“Те, що він під цим має на увазі саме Україну, він не сказав”, – продовжує газета, “але це само собою зрозуміло, з огляду на перебіг бойових дій на користь Росії”.

На думку Іньяціо Кассіса, сторони останніми днями лише намагаються “створити факти на полі бою, щоб забезпечити собі найкращу стартову позицію для будь-яких переговорів”.

Швейцарець наполягає, що Берн, як і раніше, може виступати ефективним посередником для переговорів між Росією та Україною. На думку Кассіса, конференція в Бюргенштоку була “проміжним кроком до миру”.

На зауваження журналістів, що Москва більше не вважає Швейцарію нейтральною, Кассіс відповів, що такі заяви – лише “військова риторика”. Він підкреслює, що “в дипломатичних колах підтвердять, що у нього хороші особисті стосунки зі своїм російським колегою”.

Кассіс упевнений, що Сергій Лавров бачить у ньому “надійного партнера по розмові на Заході” і Берну, як і раніше, “не потрібно боятися говорити з усіма”.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ