АКТУАЛЬНО

Лукашенко підписав указ про помилування 30 засуджених за «злочини протестного характеру»

У Білорусі Олександр Лукашенко підписав указ про помилування 30 осіб, засуджених за участь у протестах, що відбулися після спірних президентських виборів 2020 року. Про це повідомляє телеграм-канал «Пул Первого», наближений до пресслужби білоруського лідера.

Згідно з інформацією, серед помилуваних 14 жінок і 16 чоловіків, з яких деякі мають важкі захворювання. Крім того, повідомляється, що серед помилуваних є особи пенсійного віку.

Як зазначається, усі помилувані визнали свою провину, «щиро покаялися у скоєному та взяли зобов’язання вести законослухняний спосіб життя».

Попри повідомлення про помилування, правозахисники наголошують, що цей процес не є добровільним. За даними Telegram-каналу правозахисного центру «Вясна», останніми днями стало відомо, що політв’язнів у Білорусі змушують писати прохання про помилування на ім’я Лукашенка. Це відбувається в різних установах виконання покарань по всій країні.

У липні правозахисники з «Вясни» інформували про те, що у новополоцькій колонії №1 щодня відвідують представники прокуратури Мінська, які змушують політв’язнів писати такі прохання.

На початку липня правозахисники повідомили про звільнення 18 політв’язнів, серед яких був колишній голова Партії БНФ Ригор Костусьов, який раніше був засуджений до 10 років позбавлення волі. Згодом стало відомо про звільнення й інших відомих активістів, зокрема Дар’ї Лосік, Тамари Острейка, Світлани Лупач, Катерини Мадянькової та Поліни Палавінка.

На тлі цих подій у Білорусі планується посилення кримінальної відповідальності за насильство, погрози та образи в бік експрезидента країни. Законопроєкт, що передбачає ув’язнення на строк від 3 до 8 років за відповідні дії, вже направлений до Національних зборів за ініціативою Лукашенка.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ