АКТУАЛЬНО

Людиноподібні мавпи можуть пам’ятати старих друзів і сім’ю через десятиліття, йдеться в дослідженні

Луїза втратила зв’язок зі своєю сестрою Лореттою. Життя просто стало на заваді. Після переїзду з Каліфорнії до Огайо, а потім ще одного аж до Японії, минуло 26 років відтоді, як вона побачила свого брата чи сестру.

Але нещодавно, коли Луїза натрапила на фотографію Лоретти, її погляд затримався на її рисах: темних очах. Її тонке волосся. Її великі вуха.

Луїза – бонобо, примат, який є одним із найближчих живих родичів людства. У дослідженні, опублікованому в понеділок, дослідники кажуть, що вони виявили, що бонобо та шимпанзе, які бачать фотографії старих друзів, членів сім’ї та одногрупниківсхоже, пам’ятають їх. Результати, опубліковані в Proceedings of the National Academy of Sciences, є одними з найтриваліших спогадів, коли-небудь зареєстрованих у тваринному світі. Відкриття свідчить про те, що складні соціальні мережі людства мають глибоке еволюційне коріння, причому довготривала пам’ять, ймовірно, є рисою, якою володів спільний предок людей, шимпанзе та бонобо кілька мільйонів років тому.
Дослідження «перенеслося в часі 7 мільйонів років тому в свідомість нашого спільного предка, якого ми мали разом, так, як ми ніколи раніше не робили», — сказав Брайан Хейр, вчений-когнітивіст з Університету Дьюка, який не брав участі в дослідженні.Щоб зазирнути в свідомість мавп, дослідники заманили 26 шимпанзе і бонобо в зоопарках Шотландії та Бельгії, а також у притулку для мавп в Японії осідлати монітор. Використовуючи соломинку з фруктовим соком, щоб тримати голову нерухомою, і інфрачервону камеру, щоб відстежувати рух очей, команда показувала тваринам пару зображень з боку в бік протягом трьох секунд. Людиноподібних мавп під час експерименту не стримували.
«Це елегантний, досить простий спосіб заохотити їх тримати голову нерухомою», — сказала Лора Льюїс, докторант Каліфорнійського університету в Берклі та провідний автор дослідження.
На одному з них було зображення мавпи, з якою вони раніше жили. Інший був зовсім незнайомої людини. В середньому, бонобо і шимпанзе, які бачили обидва зображення, дивилися на своїх старих знайомих приблизно на чверть секунди довше, ніж незнайомець. Під час одного з випробувань, показаного на відео нижче, Едіт провела трохи більше часу, розглядаючи фотографії шимпанзе, з якими вона колись жила.

Крістофер Крупеньє, доцент Університету Джона Хопкінса, який був співавтором дослідження, порівняв реакцію мавп на те, що вони проходили повз старого шкільного однокласника на вулиці.

“Ви можете зробити подвійний дубль, і це може застати вас зненацька”, – сказав він. «У певному сенсі наше дослідження саме таке».

Майкл Платт, професор Університету Пенсільванії, який також проводив дослідження відстеження очей, не сказав, що експеримент показав, що бонобо і шимпанзе дійсно впізнають своїх старих приятелів. Натомість, за його словами, результати свідчать про те, що тварини, можливо, мали відчуття знайомства із зображеннями старих одногрупників.

«Автори інтерпретують цю різницю як відображення розпізнавання облич», — сказав Платт, який не брав участі в останньому дослідженні. «Здавалося б, те, що виявили автори, є свідченням знайомства».

У дослідженні кількість часу, протягом якого мавпа жила зі своїм старим одногрупником, схоже, не вплинула на результати. Бонобо Луїза, наприклад, востаннє бачила свою сестру в зоопарку Сан-Дієго в 1992 році, перш ніж її перевезли в зоопарк Цинциннаті, а потім в заповідник Кумамото в Японії. Коли справа доходить до довготривалої пам’яті, шимпанзе та бонобо поповнюють ряди людей та дельфінів. Попередні дослідження показали, що дельфіни можуть запам’ятовувати свист один одного протягом більш ніж двох десятиліть.

А бонобо та шимпанзе довше дивилися на старих одногрупників, з якими вони доглядали та мали позитивні стосунки в минулому — довше, тобто на друзів, ніж на ворогів, хоча чи здатні тварини на дружбу, було предметом дискусій.

«У приматології його іноді називають словом на букву ф», — сказав Льюїс. “Але, схоже… Зараз багато хто з нас згоден з тим, що ці тривалі, позитивні стосунки можна охарактеризувати як дружбу».

Для Крупеньє результати підтверджують те, що він та інші люди, які роками працювали з мавпами, пережили анекдотично.

— Коли ми повертаємося, у вас складається таке чітке враження, що вони, здається, дуже чітко вас впізнають.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ