АКТУАЛЬНО

Макрон висунув кандидатуру Мішеля Барньє на посаду прем’єр-міністра Франції

Через два місяці після парламентських виборів у Франції президент Еммануель Макрон вніс кандидатуру нового прем’єр-міністра. Як повідомляє France 24, Макрон запропонував призначити Мішеля Барньє на цю ключову посаду. Барньє, колишній єврокомісар і екс-глава Міністерства закордонних справ Франції, стане новим прем’єром, якщо його кандидатура буде затверджена парламентом.

Макрон пропонує призначити на посаду Мішеля Барньє – колишнього єврокомісара, екс-главу МЗС Франції, переговірника щодо виходу Британії з ЄС, який обіймав посади в різних урядах.

Однак тепер уряд на чолі з ним має затвердити французький парламент.

Кандидатура Барньє, якщо виходити з підсумків парламентських виборів, парадоксальна. Він представляє правоцентристську партію «Республіканці», яка з усіх партій, що пройшли до парламенту, набрала найменше голосів.

Перше місце на виборах здобув лівий Новий народний фронт, який уже вніс свого кандидата в прем’єри, але Макрон його «зарубав».

Тож один із лідерів «Фронту» Жан-Люк Меланшон заявив, що внесення кандидатури Барньє свідчить про те, що «вибори були вкрадені».

Чому Макрон обрав цього кандидата? Тому що йому потрібні голоси республіканців, щоб сформувати більшість у складі своєї партії, Республіканців, поміркованої частини Фронту (без Меланшона та інших радикалів). А також без
«Національного об’єднання» Ле Пен.

Але чи вийде зібрати таку коаліцію-солянку під прем’єра з партії, яка програла вибори, а якщо і вдасться, то наскільки вона буде міцною – питання.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ