АКТУАЛЬНО

Молдова не перешкоджатиме постачанню російського газу до Придністров’я

Молдова не перешкоджатиме постачанню російського газу до Придністров’я після завершення контракту “Газпрому” з Україною на транзит газу, який закінчується 1 січня 2025 року. Таку інформацію розмістило молдавське Міністерство енергетики у своїх матеріалах щодо підготовки країни до опалювального сезону, які стали доступні для громадських консультацій.

На сайті молдавського Міненерго зазначається, що існують два можливі сценарії розвитку подій після закінчення контракту на транзит природного газу через Україну.

У першому сценарії “Газпром” може шукати альтернативні маршрути для постачання газу до Придністров’я, враховуючи контрактні зобов’язання перед компанією “Молдовагаз”. У такому разі молдавська влада не буде перешкоджати постачанню газу в регіон.

У другому сценарії, якщо “Газпром” припинить постачання газу, Міністерство енергетики Молдови готове впровадити ряд заходів для пом’якшення наслідків цього рішення. Міністерство впевнене, що дефіциту газу на правому березі Дністра не виникне, і відключення споживачів не буде необхідним. Компанія “Енергоком” може забезпечити необхідний обсяг газу для захищених категорій споживачів у Придністров’ї за відповідну оплату.

Втім, Міненерго зазначає, що є ризик неспроможності споживачів оплачувати газ за ринковими цінами. Крім того, у випадку негативного сценарію, для забезпечення електропостачання правобережжя Дністра може знадобитися збільшення імпорту електроенергії з країн ЄС та збільшення пропускної здатності на кордоні з Румунією.

Раніше, в травні, міністр енергетики Молдови Віктор Парліков заявив про неофіційну домовленість з Україною щодо можливості продовження постачання природного газу до Придністров’я після завершення контракту з “Газпромом”. Одним з можливих варіантів для доставки російського газу є новий маршрут через Туреччину, оскільки Україна планує закрити свою територію для транзиту російського газу з початку 2025 року.

Ці події відбуваються на тлі фінансових труднощів “Газпрому”, який зазнав значних збитків у першому півріччі 2024 року.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ