АКТУАЛЬНО

На банківські системи РФ було здійснено масовану хакерську атаку

Ранок 23 липня приніс новину про серйозний удар для банківської інфраструктури Росії. Масована кібератака, що була здійснена фахівцями Головного управління розвідки Міністерства оборони України, завдала значних уражень російським платіжним системам і цифровим послугам.

Згідно з інформацією з СМІ, атака призвела до серйозних проблем у функціонуванні платіжних систем, мобільних додатків, особистих кабінетів банків, а також систем оплати послуг у громадському транспорті. Перебої відчутні і у роботі мобільних операторів та інтернет-провайдерів по всій території Росії.

Користувачі в Росії повідомляють про проблеми з доступом до онлайн-сервісів провідних банків, таких як “Альфа-банк”, “СберБанк”, Райффайзен банк, ВТБ Банк, РСХБ Банк, Газпромбанк, Т-Банк і онлайн-банкінг iBank. Також відзначені значні проблеми з національними платіжними системами, такими як “Система швидких платежів” та “Національна система платіжних карт”.

Ще однією значною проблемою стала неможливість використання мобільного зв’язку і інтернету від таких операторів, як “Білайн”, “Мегафон”, “Теле2” і “Ростелеком”.

Джерело в російських структурах вже визнало, що масовий збій у роботі онлайн-сервісів є наслідком атаки “політично мотивованих хакерів”. В українській розвідці зазначають, що атака ще триває і може тривати довше, ніж очікувалось.

“Росія намагається повернутися до “істоків” та “скрєп”, де західний інтернет все менше впливає на їхнє життя, а онлайн-сервіси зникають як символи “ворожих ліберальних цінностей”. Це ідеальний момент для реалізації кремлівського плану з “імпортозаміщення”, який включає повернення до дерев’яних рахівниць, паперових книжок і навіть наскельного живопису для ведення бухгалтерії. Ми робимо все можливе, щоб прискорити цей процес і відновити умови, коли жоден біткоїн, акція чи долар не вплине на життя росіян, адже доступу до цього всього не буде,” — прокоментував ситуацію представник української розвідки.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ