АКТУАЛЬНО

На Заході придумали спосіб фінансувати Україну за рахунок Росії

За інформацією з джерел Bloomberg, Європейський Союз та країни G7 розглядають можливість використання заморожених активів Росії для фінансування відновлення України. Зокрема, обговорюється ідея використання понад 250 мільярдів доларів заблокованих активів російського Центрального банку як застави для надання фінансової допомоги країні.

За планом, союзники України можуть випустити боргові зобов’язання, які будуть погашені замороженими російськими активами. Водночас, прихильники цієї ідеї вважають, що в будь-якому випадку Росія буде зобов’язана компенсувати завдану Україні шкоду. Якщо цього не станеться, то можуть бути вжиті заходи щодо заморожених активів РФ.

Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії, також підтвердила намір використати гроші, пов’язані з Росією, на користь України, наголошуючи, що “Росія має заплатити за довгострокове відновлення України”.

Створення спеціальної структури для реалізації плану передбачає випуск облігацій з нульовим купоном, забезпечених відкликовою заставою. В якості застави планується використання активів, що перебувають у міжнародному депозитарії Euroclear та активів банків.

Наразі обговорення цієї ідеї відбуваються на технічному рівні, а політичне рішення поки що не ухвалене. Проте, за усіма вказівками, цей план може стати важливим інструментом у фінансовій підтримці та відновленні України після російської агресії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ