АКТУАЛЬНО

Нацполіція виступила у Гаазі з результатами розслідування воєнних злочинів РФ в Україні

На щорічному засіданні експертів у Гаазі Національна поліція представила результати розслідування воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні.

Участь у заході взяли слідчі з США, Канади та близько 30 країн Європи, які спеціалізуються на розслідуваннях злочинів проти людяності, геноциду і воєнних злочинів. Також приєдналися представники Євроюсту та міжнародних неурядових організацій.

Зустріч відбулася у штаб-квартирі Європолу, де Нацполіцію представляли перший заступник голови – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе та керівник Департаменту документування воєнних злочинів Головного слідчого управління Олександр Шаповалов.

Українська делегація розповіла про унікальні навички розслідування воєнних злочинів під час активної фази війни з використанням новітніх технологій. Серед них:

  • розпізнавання злочинців за допомогою систем, що містять мережу з понад 30 мільярдів зображень облич, отриманих із відкритих джерел у мережі інтернет;
  • верифікація воєнних злочинців у соціальних мережах, зокрема за допомогою інструментів пошуку акаунтів соцмереж за світлинами Clearview та інструменту ідентифікації в соцмережах Artellence;
  • використання можливостей супутникового зв’язку й аналізу відео- та фотоматеріалів, отриманих із вилучених мобільних терміналів, камер відеоспостережень тощо;
  • використання міжвідомчої бази даних “Воєнний злочин”, яка містить відомості про 550 тисяч воєнних злочинців та факти скоєння воєнних злочинів.

Максим Цуцкірідзе зазначив, що доступ до даних підсистеми “Воєнний злочин” наданий усім Силам безпеки та оборони України.

Фахівці Нацполіції нині мають можливість за півтори години встановити ДНК-профіль людини з високою ефективністю за допомогою мобільних приладів ANDE RAPID DNA 6C. Усього поліцейські мають 32 такі пристрої: по одному в кожній області, у прифронтових – декілька.

Цуцкірідзе підкреслив, що завдяки щоденній кропіткій праці та використанню передових технологій вдалося скерувати до суду понад 2,4 тисячі підозр.

«Найголовніше тут те, що для засудження російських військових у національних судах ми збираємо докази та фіксуємо воєнні злочини за міжнародними стандартами, а значить – обов’язково використаємо це в міжнародних інстанціях для притягнення найвищого керівництва РФ до кримінальної відповідальності та виплати репарацій нашій країні», – підкреслив очільник Головного слідчого управління.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ