АКТУАЛЬНО

НАТО обирає нового генерального секретаря перед самітом у Вашингтоні

Перед наближенням саміту НАТО у Вашингтоні, запланованого на період з 9 по 11 липня, країни-члени альянсу стоять перед завданням обрати нового генерального секретаря НАТО. Після тривалих консультацій найбільш ймовірним кандидатом на посаду, наступником Єнса Столтенберга, став прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.

Столтенбергу двічі продовжували повноваження на рік через невирішені питання – перше, через російське вторгнення, а друге – через труднощі у виборі його наступника. Проте, тепер рішення про нового генсека належить країнам-членам альянсу. У списку кандидатів на цю посаду були прем’єрка Данії Метте Фредеріксен, колишній міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, прем’єрка Естонії Кая Каллас, прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте та колишня президентка Словаччини Зузана Чапутова.

Після багатьох місяців обговорень більшість країн виявили підтримку прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаді нового генсека НАТО. Хоча його опонентом є президент Румунії Клаус Йоханніс, якого підтримують кілька країн, серед яких Словаччина та Угорщина, остання різко виступила проти Рютте. Туреччина також висловлювала протести проти прем’єра Нідерландів, але з часом припинила критикувати його кандидатуру.

Отже, ймовірно, на саміті НАТО у Вашингтоні прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте буде представлений як новий генеральний секретар НАТО.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ