АКТУАЛЬНО

Партія Ердогана програє опозиції в головних містах Туреччини

Партія Ердогана віддає опозиції перемогу в боротьбі за головні міста Туреччини. На місцевих муніципальних виборах у більшості провінцій уперше за 20 років лідирує опозиційна партія.

На сьогоднішньому голосуванні обирають депутатів, а також понад 1300 мерів по всій країні. Поки що лідирує на виборах із 38,82% опозиційна “Республіканська народна партія” (НРП). Правляча “Партія справедливості і розвитку”, головою якої є президент країни Реджеп Таїп Ердоган, набирає 37,28%.

У найбільших турецьких містах Стамбулі, Анкарі, Ізмірі, Бурсі та Адані правляча партія Ердогана програє “Республіканській народній партії” (НРП). У Стамбулі на виборах із понад 50% йде попереду чинний мер-опозиціонер від НРП Екрем Імамоглу. У минулому він відомий за “каструльним бунтом”. У травні 2019 року, після перемоги Імамоглу на виборах у Стамбулі, ЦВК Туреччини намагалася скасувати підсумки голосування, і тоді мешканці спальних районів влаштували “каструльний протест” і щовечора гриміли по каструлях і сковорідках. Доти, доки Імамоглу не став мером Стамбула.

Взагалі саме битва за Стамбул – ключова точка в нинішньому політичному протистоянні. Це місто є одним із головних економічних центрів Туреччини, роблячи величезний внесок у ВВП країни. Збільшення ролі опозиції, як вважають місцеві політологи, може безпосередньо вплинути і на можливий підсумок президентських виборів 2028 року. Адже раніше 71-річний Ердоган заявляв, що минулорічні президентські вибори – це його останні вибори, і він уже не зможе балотуватися 2028 року. Однак низка супротивників Ердогана вважають, що він хотів використати можливу перемогу на цьогорічних муніципальних виборах у Стамбулі, щоб потім внести зміни до Конституції і балотуватися на президентську посаду знову.

Судячи з попередніх результатів, Ердоган не тільки не поверне Стамбул, а й втратить ще низку провінцій.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ