АКТУАЛЬНО

Перспектива вступу України до НАТО мотивує Росію продовжувати війну

У статті для Politico, Крістофер МакКелліон та Бенджамін Х. Фрідман з організації Defense Priorities розглянули питання надій України від НАТО, що стали об’єктом жвавих дискусій та суперечок. За їхнім переконанням, надії на членство в НАТО для України не лише недосяжні, але й можуть стати причиною подвійної втрати.

Вони вважають обіцяне коли-небудь членство «новою порцією помилкової надії» для Києва, яка «гірша, ніж бездіяльність» і «подвоює ставки».

«Будь-який можливий сценарій вступу України являє собою нерозв’язну дилему: країна не може бути прийнята, перебуваючи в стані війни з Росією – що найважливіше, тому що це негайно призведе до ядерної кризи між НАТО і Росією. Ба більше, будь-яке зобов’язання захищати Україну в майбутньому не буде надійним стримувальним фактором. Гарант альянсу, США, вже ясно продемонстрували, що не битимуться і не ризикуватимуть ядерною війною заради України», – ідеться в статті.

Її автори вважають, що перспектива членства України в НАТО зберігає головну причину війни, мотивує Росію продовжувати вторгнення, а Україну – прагнути до повернення територій, що вони вважають нереалістичним. Для Києва краще, за їхньою оцінкою, піти в оборону й ініціювати переговори.

Для Заходу ж продовження війни несе загрозу її ескалації.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ