АКТУАЛЬНО

Підтримка створення трибуналу для Росії за злочини проти України: 44 держави висловили підтримку

На конференції «Відновлення справедливості для України», що відбулася в Гаазі 2 квітня, представники 44 країн зазначили важливість повної відповідальності Росії за злочини проти України та висловили підтримку ідеї створення спеціального трибуналу для цієї мети. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив про це, а також декларація, опублікована на сайті уряду Нідерландів, підтверджує цю ініціативу.

У зазначеній декларації країни-учасники конференції висловили свою відданість створенню спеціального трибуналу для розслідування та судового переслідування злочинів проти України. Також вони вітають пропозицію Нідерландів стати хазяїном такого спеціального трибуналу.

Серед підписантів декларації знаходяться країни Європи, США, Велика Британія, Австралія та Японія.

Дмитро Кулеба зазначив, що ще два роки тому ідею створення спецтрибуналу відкидали, але тепер він впевнений, що країни зможуть знайти необхідні рішення для реалізації цього проекту.

Міжнародне кримінальне правосуддя має достатньо інструментів для розслідування різних злочинів, але існують об’єктивні правові перешкоди для розслідування злочину агресії проти України. Тому створення спеціального трибуналу є необхідним для притягнення керівництва РФ до відповідальності за цей злочин.

Пропозиція про створення спецтрибуналу для Росії була висловлена ще в вересні 2022 року, а Нідерланди погодились прийняти його. Обговорення щодо цього трибуналу ще тривають.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

АКТУАЛЬНІ НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ