АКТУАЛЬНО

Погроза арешту поставить Нетаньягу поруч з іншими переслідуваними лідерами за кримінальні дії

Біньямін Нетаньягу реагує з гнівом на повідомлення про можливий видання наказу на його арешт за воєнні злочини та злочини проти людства. Він вважає це “моральним знущанням історичних розмірів”. Прем’єр-міністр Ізраїлю стверджує, що Ізраїль вів “справедливу війну проти ХАМАСу”, який він називає “геноцидною терористичною організацією”, що здійснила “найгірший напад на єврейський народ з часів Голокосту”. Нетаньягу також висловив звинувачення в адресу Каріма Хана, головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), як “одного із великих антисемітів сучасності”.

За словами Хана, його дії нагадують дії суддів у нацистській Німеччині, які обмежували права євреїв та сприяли Голокосту. Його вимога щодо видання ордеру на арешт прем’єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю, на думку Нетаньягу, є “бездушним підливанням олії у вогонь антисемітизму, що розгортається у всьому світі”.

Відеозапис, опублікований офісом Нетаньягу, виконано англійською мовою, що, як стверджується, обрано з метою максимального проникнення його повідомлення до ключової аудиторії в Сполучених Штатах.

Обурення, яке висловив прем’єр-міністр Ізраїлю, підтримане політичним керівництвом країни, викликала заява головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), що є також радником британського короля. Заява була складена з використанням ретельно підібраної юридичної термінології та містить серію звинувачень проти трьох головних лідерів ХАМАСу, а також прем’єр-міністра та міністра оборони Ізраїлю.

У своїй заяві Хан обґрунтовує свій запит на ордери на арешт з використанням принципів міжнародного права та законів збройного конфлікту, стверджуючи, що всі сторони мають бути піддані судовому переслідуванню. Його слова про те, що “жоден піхотинець, жоден командир, жоден цивільний лідер – ніхто не може діяти безкарно”, підкреслюють недоторканність перед законом для всіх.

Рішення Хана про оцінку дій обох сторін за шаблоном міжнародного права викликало обурення не лише в Ізраїлі. Президент США Джо Байден вважає його запит на ордери на арешт “обурливим”, відмовляючись визнавати еквівалентність між Ізраїлем і ХАМАСом.

Сам ХАМАС вимагав зняти звинувачення проти своїх лідерів, стверджуючи, що прокурор МКС “прирівнює жертву до ката” та звертається до конфлікту з запізненням.

Хан наголошує, що конфлікт відбувається в контексті міжнародного збройного конфлікту між Ізраїлем і Палестиною, а також неміжнародного конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом.

Зауважимо, що суд вважає Палестину державою через її статус спостерігача в ООН, що дозволяє їй підписати Римський статут, на підставі якого створено МКС.

Нетаньягу, у свою чергу, заявив, що за його правління палестинці ніколи не отримають незалежності.

Замість порівнянь між “цими жорстокими терористами” та демократично обраним урядом Ізраїлю, як відзначив президент країни Ісаак Герцог, правозахисні групи привітали зусилля прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) застосувати закон до обох сторін.

Ізраїльська правозахисна організація Btselem висловила стурбованість, вважаючи, що ордери свідчать про “швидке падіння Ізраїлю в моральну прірву”.

“Міжнародна спільнота сигналізує Ізраїлю, що він більше не може залишати свою політику насильства, вбивств і руйнування без відповідальності”, – стверджується у заяві.

За декілька років правозахисники критикували західні країни, зокрема США, за закривання очей на порушення Ізраїлем міжнародного права, в той час як вони накладають санкції на інші країни, що не відповідають їхній політиці.

Вони вважають, що заходи, вжиті Ханом і його командою, були давно необхідні.

Хан стверджує, що три головні лідери ХАМАС скоїли воєнні злочини, серед яких винищення, вбивства, захоплення заручників, зґвалтування та тортури.

Це Ях’я Сінвар, лідер ХАМАС у Газі, Мохаммед Дейф, командир бригади Кассам, його військового крила, та Ісмаїл Ханія, голова політичного бюро ХАМАС.

У рамках розслідування Карім Хан і його команда опитали жертв терактів 7 жовтня та їхніх виживших.

Хан підкреслює, що ХАМАС замахнувся на основні людські цінності: “любов у родині, глибокі зв’язки між батьками та дітьми були спотворені, щоб завдати невимовного болю через прораховану жорстокість та безжалісність”.

Прокурор визначив, що Ізраїль має право захищатися, але “непропорційні злочини” не “звільняють Ізраїль від його зобов’язання дотримуватися міжнародного гуманітарного права”.

Нездатність, за його словами, виправдовує видачу ордерів на арешт прем’єр-міністра Нетаньягу та міністра оборони Галланта за злочини, такі як морення голодом цивільних як зброю війни, вбивства, винищення та навмисні напади на цивільних.

Після початку військової реакції Ізраїлю на атаки ХАМАС 7 жовтня президент Байден висловив низку докорів на адресу Ізраїлю, висловлюючи стурбованість тим, що він вбиває палестинських цивільних і руйнує занадто багато інфраструктури в Газі.

Однак, зважаючи на те, що Ізраїль є близьким союзником США, якого Байден завжди підтримував, президент і його адміністрація не розголошували публічно, що вони мають на увазі.

Тим часом, інтерпретація прокурора Хана є чіткою. За його словами, Ізраїль обрав злочинні засоби для досягнення своїх військових цілей в Газі, “а саме, навмисно спричиняючи смерть, голод, великі страждання та серйозні поранення” цивільних осіб.

Тепер колегія суддів МКС має вирішити, чи видавати ордери на арешт. Тоді держави, які підписали Римський статут МКС, були б зобов’язані затримати цих людей за наявності такої можливості.

Серед 124 підписантів немає Росії, Китаю і США. Ізраїль теж не підписав цей статут.

Але МКС постановив, що він має законні повноваження переслідувати кримінальні дії під час війни, оскільки підписантами є палестинці.

Якщо ордери на арешт будуть видані, це означатиме, що Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю, який найдовше керує урядом, не зможе відвідати близьких західних союзників без ризику арешту.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що дії МКС “не сприяли припиненню бойових дій, виведенню заручників або доставці гуманітарної допомоги”. Але якщо ордери будуть видані, Велика Британія повинна буде провести арешти, якщо вона не зможе довести, що Нетаньягу мав дипломатичний імунітет.

Важливим винятком для Нетаньягу та Галланта є США. Білий дім вважає, що МКС не має юрисдикції в цьому конфлікті, і ця позиція може посилити розкол усередині Демократичної партії Джо Байдена щодо війни.

Постійні союзники Ізраїлю серед демократів можуть підтримати кроки республіканців щодо ухвалення закону про санкції проти посадових осіб МКС або заборону їм в’їжджати в США.

Коли чутки про майбутні обвинувачення почали поширюватися Європою, Америкою та Близьким Сходом кілька тижнів тому, група сенаторів-республіканців висловила Хану та його колегам погрози, які цілком могли прозвучати з кіноекрану.

“Атакуйте Ізраїль – і ми будемо атакувати вас… вас попередили”.

Йоав Галлант також став би об’єктом обмежень у своїх подорожах. Його вислови, що Ізраїль “облагодіює” Газу, отримали негативне прийняття критиків на міжнародній арені.

Два дні після терактів ХАМАС 7 жовтня, Галлант заявив: “Я віддав наказ повністю облокувати сектор Гази. Не буде електрики, їжі, палива – все буде закрито… Ми воюємо з тваринами і діємо відповідно”.

“Ізраїль навмисно та систематично позбавляв цивільне населення у всіх частинах Гази предметів, необхідних для виживання людей”, – зазначено у заяві Хана.

За словами Хана, жителі Гази дійсно стикаються з голодом.

Ізраїль заперечує ці звинувачення, стверджуючи, що брак продовольства спричинений не їхньою блокадою, а крадіжками ХАМАС і неефективністю ООН.

Якщо ордер на арешт вийде проти Ісмаїла Ханії, голови політичного відділення ХАМАС, він змушений буде обмірковувати свої часті візити для зустрічей з високопоставленими арабськими лідерами. Ймовірно, він проведе більше часу в Катарі, країні, яка, як і Ізраїль, не підписала Римський статут.

Вважається, що Ях’я Сінвар і Мохаммед Дейф, двоє інших обвинувачених лідерів ХАМАС, приховуються десь у Газі. Однак ордер на їх арешт не збільшить тиску на них, оскільки Ізраїль намагався вбити їх протягом останніх семи місяців.

Ордер на арешт також поставить Нетаньягу поруч з іншими лідерами, яких переслідують за кримінальні дії.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ