АКТУАЛЬНО

Понад 4,1 мільйона українських біженців перебувають у Європі

У Європі на сьогодні зареєстровано понад 4,1 мільйона українських шукачів притулку, і ця кількість продовжує зростати, повідомила директорка Агентства ЄС з питань притулку (EUAA) Ніна Грегорі за даними німецької медійної групи Funke, яка володіє виданням WAZ.

На кінець жовтня в ЄС було зафіксовано 4,16 мільйона українських біженців, користуючись тимчасовим захистом, що є на 320 тисяч більше, ніж у січні 2023 року, за словами Грегорі. Лідером серед країн-приймачів є Німеччина, де перебуває близько 1,17 мільйона українців, а друге місце займає Польща із 957 тисячами.

EUAA продовжило схему тимчасового захисту для українських біженців до березня 2025 року, що свідчить про відданість ЄС захисту тих, хто тікає від російсько-загарбницької війни. Грегорі підкреслила, що українцям не потрібно подавати заяву на отримання притулку, і вони мають можливість інтегруватися в систему громадянських пільг у країнах прийому.

В цілому, EUAA прогнозує, що кількість заявок на надання притулку в ЄС у 2023 році перевищить 1 мільйон, з рекордним місячним числом в 123 тисячі у жовтні. Незважаючи на реформи ЄС, Грегорі вбачає, що 2024 рік буде “роком викликів”, а ситуація може не полегшитися швидко.

Усього за жовтень в ЄС зареєстровано більше 937 тисяч заявок, що на 22% більше, ніж у минулому році. Німеччина залишається основною країною-приймачем, обробляючи 27% всіх прохань про надання притулку, більше, ніж Франція та Італія разом. Однак EUAA також наголошує на важливості протидії зловживанню системою захисту біженців.

Найбільші країни походження біженців включають Сирію, Афганістан, Колумбію, Венесуелу та Туреччину. У цьому році зросло визнання статусу біженця: у жовтні 49% заявників отримали цей статус, порівняно з минулим роком, коли лише кожен другий отримував захист від ЄС.

Незважаючи на це, ЄС планує вживати жорсткі заходи проти тих, хто намагається зловживати захистом біженців, включаючи контрабандистів. EUAA, розташована на Мальті, залишається ключовим агентством управління ситуацією з прийому біженців в Європі.

НЕ ПРОПУСТІТЬ

ЦІКАВІ МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ